statystyki

Zamieszanie w cukierniczce. Ceny cukru będą rosły

autor: Patrycja Otto16.09.2015, 07:34; Aktualizacja: 16.09.2015, 08:39
Cukrownie przyznają jednak, że próbują przygotować się do wzrostu konkurencji.

Cukrownie przyznają jednak, że próbują przygotować się do wzrostu konkurencji.źródło: ShutterStock

Na razie branża nie narzeka: ceny cukru wzrosły, a przez suszę i kiepskie plony jeszcze pójdą w górę. Ale jesienią 2017 r. zostaną uwolnione. Trzeba się przygotować.

Spożycie cukru w Polsce w przeliczeniu na mieszkańca osiągnęło rekord. W 2014 r. wyniosło już 44,3 kg. Oznacza to wzrost o 2,4 kg w porównaniu do 2013 r. i o 6,3 kg na przestrzeni dekady – wynika z najnowszych danych GUS.

Jak wyjaśniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, to zasługa rosnącego spożycia produktów przetworzonych, na co wpływ ma zwiększająca się zamożność społeczeństwa. W 2014 r. szacunkowe zużycie cukru w przemyśle spożywczym wzrosło o 4,1 proc. do rekordowego poziomu ok. 1015 tys. ton. Największy wzrost produkcji odnotowano w przypadku wyrobów czekoladowych (o 13,5 proc.), napojów i nektarów (o 5,3 proc.) oraz czekolad (o 4,9 proc.), co jest wynikiem również rosnącego eksportu tych produktów.


Pozostało 82% tekstu

Prenumerata wydania cyfrowego

Dziennika Gazety Prawnej
9,80 zł
cena za dwa dostępy
na pierwszy miesiąc,
kolejny miesiąc tylko 79 zł
Oferta autoodnawialna
KUPUJĘ

Pojedyncze wydanie cyfrowe

Dziennika Gazety Prawnej
4,92 zł
Płać:
KUPUJĘ
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane