statystyki

Catering pod lupą. Ispekcja Handlowa skontroluje firmy podstarczające jedzenie

autor: Klara Klinger, Patrycja Otto15.02.2016, 07:49; Aktualizacja: 15.02.2016, 10:37
24,3 mld zł wartość całego rynku gastronomicznego w 2015 r.

24,3 mld zł wartość całego rynku gastronomicznego w 2015 r.źródło: Bloomberg
autor zdjęcia: AXEL SEIDEMANN

Organy Inspekcji Handlowej, a nie sanepid będą kontrolować firmy dostarczające jedzenie. Decyzję podjął UOKiK dla bezpieczeństwa klientów.

Dotychczas kontrole w firmach cateringowych przeprowadzali inspektorzy sanepidu. Ich uprawnienia ograniczały się jednak do sprawdzenia żywności pod kątem bezpieczeństwa dla zdrowia. Nie mogli natomiast zweryfikować, czy serwowany posiłek jest przygotowany z właściwych surowców lub ma wymaganą wagę. To może zrobić Inspekcja Handlowa. Ta jednak swoim zasięgiem nie obejmowała firm cateringowych. Teraz to się zmieni. UOKiK ustalił nowy zakres kontroli dla inspektorów IH. – Zostały nim objęte firmy cateringowe dostarczające posiłki do szpitali – wyjaśnia Agnieszka Majchrzak z biura prasowego UOKiK. Jeszcze nie wiadomo, kiedy miałyby ruszyć pierwsze kontrole. Według naszych informacji z czasem mają objąć również inne placówki.


Pozostało 74% tekstu

Prenumerata wydania cyfrowego

Dziennika Gazety Prawnej
9,80 zł
cena za dwa dostępy
na pierwszy miesiąc,
kolejny miesiąc tylko 79 zł
Oferta autoodnawialna
KUPUJĘ

Pojedyncze wydanie cyfrowe

Dziennika Gazety Prawnej
4,92 zł
Płać:
KUPUJĘ
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane