statystyki

Cukier nie zdrożeje. Będzie coraz tańszy

autor: Patrycja Otto02.04.2015, 07:30; Aktualizacja: 02.04.2015, 08:49
Cukier

Cukierźródło: ShutterStock

Słodka i krzepiąca wiadomość: jest najtaniej od pięciu lat, a może być jeszcze taniej

W lutym średnia cena detaliczna wynosiła 2,06 zł za 1 kg cukru – podaje GUS. To zdecydowany zjazd w porównaniu z kwietniem 2011 r., kiedy trzeba było płacić aż 5 zł za 1 kg. Kolejne miesiące według ekspertów powinny przynieść dalsze obniżki. Już teraz w wielu sieciach handlowych cukier sprzedawany jest za 1,59 zł za 1 kg.

– Wygląda na to, że producenci przygotowują się do uwolnienia kwot cukrowych, co ma nastąpić w 2017 r. Postanowili nie czekać i z wyprzedzeniem umocnić swoją pozycję na rynku, co rozpętało wojnę cenową. To o tyle prawdopodobne, że podaż surowca się nie zmienia – komentuje Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności. Nadal na rynek może trafiać 1,4 mln ton cukru, czyli o ok. 200 tys. ton mniej niż wynosi zapotrzebowanie.

Ceny cukru spadają

Ceny cukru spadają

źródło: Dziennik Gazeta Prawna

– Powodem spadku może być także to, że producenci starają się wyzbyć zapasów. Szacuje się, że w ich magazynach pozostaje wciąż 0,5 mln ton. Gdyby taka ilość trafiła do sprzedaży w momencie uwolnienia rynku, spowodowałoby to znaczące załamanie cen. Być może nie chcą do tego doprowadzić – dodaje Andrzej Gantner.


Pozostało 50% tekstu

Prenumerata wydania cyfrowego

Dziennika Gazety Prawnej
9,80 zł
cena za dwa dostępy
na pierwszy miesiąc,
kolejny miesiąc tylko 79 zł
Oferta autoodnawialna
KUPUJĘ

Pojedyncze wydanie cyfrowe

Dziennika Gazety Prawnej
4,92 zł
Płać:
KUPUJĘ
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane