Ceny poszły w górę. Tanie masło już było, cukier też

autor: Patrycja Otto31.08.2020, 10:05; Aktualizacja: 31.08.2020, 10:06
Warto zauważyć, że ostatnie wzrosty cen masła nie były jeszcze odczuwalne dla konsumentów.

Warto zauważyć, że ostatnie wzrosty cen masła nie były jeszcze odczuwalne dla konsumentów.źródło: ShutterStock

Co więcej, to trend, który zostanie z nami na dłużej. Głównie za sprawą gastronomii.

Od czwartego kwartału 2019 r. ceny masła w Polsce, z uwagi na większą podaż na rynkach międzynarodowych, obniżały się. Dodatkowo w wyniku wprowadzonych obostrzeń związanych z COVID-19, w tym przede wszystkim znaczącym ograniczeniem działalności restauracji i hoteli w większości krajów UE, w kwietniu 2020 r. ich spadki przyspieszyły.

W efekcie w Polsce pod koniec maja 2020 r. producenci sprzedawali masło w blokach średnio po 12,16 zł za kg, czyli po cenach najniższych od blisko czterech lat. Od końca maja mamy jednak do czynienia z ich sukcesywnym wzrostem. Dziś u producentów trzeba już zapłacić 14,32 zł za kg – zaledwie o 0,7 proc. mniej niż przed rokiem, choć wciąż jest to poziom o 13 proc. niższy od średniej z lat 2015–2019. Ale, zdaniem ekspertów, będzie się to zmieniać.


Pozostało 86% tekstu

Prenumerata wydania cyfrowego

Dziennika Gazety Prawnej
7,90 zł
cena za dwa dostępy
na pierwszy miesiąc,
kolejny miesiąc tylko 79 zł
Oferta autoodnawialna
KUPUJĘ

Pojedyncze wydanie cyfrowe

Dziennika Gazety Prawnej
4,92 zł
Płać:
KUPUJĘ
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane