statystyki

Branża spożywcza zaciska pasa

autor: Patrycja Otto09.05.2018, 08:07; Aktualizacja: 09.05.2018, 08:11
koszyk-jedzenie-żywność

koszyk, jedzenie, żywnośćźródło: ShutterStock

Po kilku latach wzrostu nakłady wyhamowały. To efekt obaw przedsiębiorców co do przyszłości, ale i zmiany profilu nowych projektów

W ubiegłym roku wartość inwestycji wyniosła 7,91 mld zł. To o 0,6 proc. mniej niż w 2016 r. – wynika z danych Banku BGŻ BNP Paribas przygotowanych dla DGP.

Jak przekonują eksperci, mniejsze nakłady to konsekwencja narastającej niepewności wśród przedsiębiorców co do sytuacji gospodarczej w najbliższych latach. Ma to związek nie tylko z rosnącymi kosztami produkcji, wynikającymi m.in. z podwyżek wynagrodzeń. Firmy obawiają się też zmian w otoczeniu prawnym, zwłaszcza w obszarze podatków.

– Najgłębszy spadek w inwestycjach, o ponad 24 proc., odnotowało przetwórstwo warzyw i owoców. Było to spowodowane wysokim poziomem cen skupu surowców. W związku z tym firmom zostało mniej środków na inwestycje – tłumaczy Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych w BGŻ BNP Paribas.

Ponieważ przedsiębiorcom coraz trudniej przewidzieć warunki, w jakich przyjdzie im niebawem funkcjonować, nie chcą ryzykować.


Pozostało jeszcze 62% treści

Czytaj wszystkie artykuły na gazetaprawna.pl oraz w e-wydaniu DGP
Zapłać 97,90 zł Kup abonamentna miesiąc
Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane