statystyki

Świński cykl przyjazny dla portfeli

autor: Tomasz Jóźwik14.12.2016, 07:50; Aktualizacja: 14.12.2016, 08:49
sklep, market, hipermarket, zakupy, handel

Żywność miała drożeć także dlatego, że coraz większa część areału upraw była przeznaczana na produkcję biopaliw.źródło: ShutterStock

Ceny żywności na świecie w ciągu roku wzrosły o 10 proc., ale są o 1/4 niższe niż kilka lat temu. A jeśli uwzględnić zmiany w naszych dochodach, okaże się, że za towary rolne od 50 lat płacimy mniej więcej tyle samo.

Reklama


Jak wygląda typowy świński cykl? Kiedy ceny wieprzowiny są wysokie i korzystne w relacji do cen paszy, rolnicy zwiększają produkcję, co po kilku miesiącach prowadzi do świńskiej górki, czyli przejściowej nadpodaży mięsa na rynku. Ceny spadają, co skłania producentów do ograniczenia inwestycji w rozwój hodowli. Konsekwencją jest świński dołek; wieprzowiny jest na rynku za mało i cała zabawa zaczyna się od nowa. – Żywność zalicza się do artykułów pierwszej potrzeby, na które popyt jest mniej więcej stały. O jej cenach decyduje przede wszystkim podaż. Prawidłowość jest taka, że wzrost podaży o 1 proc. powoduje spadek cen o 10 proc. I na odwrót: gdy podaż spada, to w wielokrotnie większej skali przekłada się to na wzrost cen – wyjaśnia prof. Henryk Runowski ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.


Pozostało jeszcze 89% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
Więcej na ten temat

Reklama


Artykuły powiązane

Polecane

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane