statystyki

Świński cykl przyjazny dla portfeli

autor: Tomasz Jóźwik14.12.2016, 07:50; Aktualizacja: 14.12.2016, 08:49
sklep, market, hipermarket, zakupy, handel

Żywność miała drożeć także dlatego, że coraz większa część areału upraw była przeznaczana na produkcję biopaliw.źródło: ShutterStock

Ceny żywności na świecie w ciągu roku wzrosły o 10 proc., ale są o 1/4 niższe niż kilka lat temu. A jeśli uwzględnić zmiany w naszych dochodach, okaże się, że za towary rolne od 50 lat płacimy mniej więcej tyle samo.

Jak wygląda typowy świński cykl? Kiedy ceny wieprzowiny są wysokie i korzystne w relacji do cen paszy, rolnicy zwiększają produkcję, co po kilku miesiącach prowadzi do świńskiej górki, czyli przejściowej nadpodaży mięsa na rynku. Ceny spadają, co skłania producentów do ograniczenia inwestycji w rozwój hodowli. Konsekwencją jest świński dołek; wieprzowiny jest na rynku za mało i cała zabawa zaczyna się od nowa. – Żywność zalicza się do artykułów pierwszej potrzeby, na które popyt jest mniej więcej stały. O jej cenach decyduje przede wszystkim podaż. Prawidłowość jest taka, że wzrost podaży o 1 proc. powoduje spadek cen o 10 proc. I na odwrót: gdy podaż spada, to w wielokrotnie większej skali przekłada się to na wzrost cen – wyjaśnia prof. Henryk Runowski ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.


Pozostało 89% tekstu

Prenumerata wydania cyfrowego

Dziennika Gazety Prawnej
9,80 zł
cena za dwa dostępy
na pierwszy miesiąc,
kolejny miesiąc tylko 79 zł
Oferta autoodnawialna
KUPUJĘ

Pojedyncze wydanie cyfrowe

Dziennika Gazety Prawnej
4,92 zł
Płać:
KUPUJĘ
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane