Władze tureckie poinformowały dziś Główny Inspektorat Weterynarii o wynikach kontroli przeprowadzonej w od 29 czerwca do 1 lipca br. w polskich zakładach sektora mięsa wołowego. Zezwolenie na eksport swoich produktów na turecki rynek uzyskały wszystkie przedsiębiorstwa, w których odbyła się inspekcja.
Obecnie dostęp do tureckiego rynku ma dziewięciu polskich producentów mięsa wołowego. Uzyskali oni uprawnienia eksportowe w wyniku trzech kontroli przeprowadzonych przez inspektorów tureckich na przestrzeni ostatnich jedenastu miesięcy.
W lipcu br. Główny Inspektorat Weterynarii przekazał stronie tureckiej listę kolejnych kilkunastu podmiotów zainteresowanych sprzedażą wołowiny na turecki rynek. Obecnie czekamy na wyznaczenie terminu następnej kontroli.
UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe.