Dobra wiadomość dla producentów wędlin tradycyjnie wędzonych. Nowe normy dotyczące dopuszczalnej zawartości substancji smolistych w żywności nie będą ich obowiązywać.

Eksperci państw członkowskich (zasiadający w Stałym Komitecie ds. Komitecie ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt) przyjęli projekt Komisji Europejskiej w sprawie zmian w przepisach, które mają wejść w życie we wrześniu. Przepisy te stanowiły zagrożenie dla małych producentów wyrobów tradycyjnych w Polsce, którzy albo nie spełniają nowych reguł albo nie prowadzą badań w tym zakresie.

O odstępstwo od nowych przepisów dla wędlin tradycyjnie wędzonych i przeznaczanych na rynek krajowy wnioskowało łącznie 12 krajów, m.in. Polska. Osiągnięto porozumienie - z udziałem m.in. naszego kraju - w sprawie nowego prawa o wędzonych produktach. Dzięki temu produkty wytwarzane lokalnie będą mogły pozostać na rynku - powiedział rzecznik Komisji ds. zdrowia Frederick Vincent.

Odstępstwo od przepisów obowiązywać będzie przez 3 lata.