Według wstępnych szacunków najwięcej, bo o 26 proc. do ponad 0,6 mln ha zmniejszyła się powierzchni uprawy rzepaku i rzepiku, natomiast uprawy buraków cukrowych szacuje się na poziomie ubiegłego roku tj. ok. 203,5 tys. ha.
Bardzo wysokie są straty w powierzchni zasiewów zbóż ozimych. W przypadku jęczmienia ozimego sięgają one 41,6 proc., pszenicy ozimej 32,4 proc., pszenżyta ozimego 30,1 proc., mieszanek zbożowych ozimych 17,4 proc. i żyta 5,3 proc. Także rzepak i rzepik ozimy zostały zniszczone w prawie jednej trzeciej zasiewów.
Straty w zasiewach ozimin są efektem bardzo silnych mrozów na przełomie stycznia i lutego, dochodzących do -25°C i poniżej, spotęgowane z powodu braku okrywy śnieżnej.
Jak podaje GUS, ekspertyzy jego rzeczoznawców terenowych zostały opracowane na podstawie lustracji pól, łąk i sadów,
Według opublikowanego w połowie maja raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej zbiory zbóż w Polsce mogą w tym roku spaść poniżej 25 mln ton wobec 26,6 mln ton przed rokiem, głownie z powodu strat w uprawach zbóż ozimych.