Na koniec 2009 r. na polskim rynku będzie działać 560 systemów franczyzowych. To o 80 więcej niż na koniec 2008 roku.
W tym roku polski rynek wzbogaci się o 80 nowych tzw. konceptów franczyzowych. Obecnie działa ich 480 – wynika z raportu Profit System. To zaledwie o 18 mniej niż w roku ubiegłym, który był rekordowy pod tym względem. Wówczas liczba sieci franczyzowych działających na naszym rynku wzrosła o 98.
– Z naszych zestawień wynika, że w I półroczu weszły na rynek 44 nowe sieci. A to oznacza, że w II półroczu pojawi się ich jeszcze 36 – wyjaśnia Michał Wiśniewski, dyrektor generalny w Profit System.
Na początku roku analitycy prognozowali, że i ten rok może być rekordowy. O tym, że tak się nie stanie, w dużej mierze zdecyduje branża odzieżowa, która ostrożniej w tym roku planuje swój rozwój.
– W zeszłym roku przybyło 20 systemów. W tym roku, jak na razie, tylko cztery. Rozwój poprzez franczyzę zaproponowała m.in. marka odzieżowa USA Sports i obuwnicza Altero – informuje Michał Wiśniewski.
Kolejnym powodem braku rekordu jest nasycenie sieciami franczyzowymi rynku spożywczego. W tej chwili działa już 55 sieci. Ale do otwarcia pierwszych placówek przygotowuje się sieć sklepów piekarniczych Gorąco Polecam Nowakowski.
– Koszt zakupu urządzeń to 136 tys. zł netto, do tego wydatki na remont lokalu. Okres zwrotu z inwestycji nie powinien przekroczyć trzech lat – mówi Michał Zajezierski ze spółki Nowakowski Sklepy.
Wśród nowych konceptów tradycyjnie dominować będą sieci z branży gastronomicznej. Od 1 września spółka Polskie Jadło rozpoczyna przyjmowanie ofert od osób zainteresowanych współpracą na zasadach franczyzy w sieci Sztuka Pieroga.
– Zakładamy, że średni przychód miesięczny powinien kształtować się na poziomie 24 tysięcy złotych. W zależności od kosztów pozyskania lokalu oraz przyjętego modelu obsługi zysk pozostały dla prowadzącego powinien zamknąć się wynikiem pomiędzy 10 a 14 tys. zł – powiedział Jan Kościuszko, prezes zarządu spółki Polskie Jadło.
Z franczyzą rusza też sieć United Chicken, która w lipcu otworzyła swoją pierwszą restaurację w Koninie. Kolejne punkty mają być otwierane na zasadzie franczyzy. W tym roku planowane jest otwarcie czterech placówek.
Branża gastronomiczna będzie dominować, ale nie jest jedyną, w której w II połowie roku pojawią się nowe systemy franczyzowe. Wielu należy też spodziewać się w branży usług dla biznesu.
Jedną z nich jest WSI, światowy lider w tworzeniu nowoczesnych narzędzi marketingu internetowego dla małych i średnich przedsiębiorstw. Firma jest na etapie poszukiwania firmy, która będzie w Polsce odpowiedzialna za rozwój sieci. W sierpniu wystartowała Novarchive, francuska firma świadcząca usługi ochrony i przechowywania danych, a w lipcu Expense Reduction Analysts, największa na świecie firma, która pomaga przedsiębiorstwom w redukcji kosztów.