statystyki

Mięso sprzedawane luzem w sklepie z flagą kraju, z którego przyjechało

autor: Joanna Pieńczykowska, Dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska, Alicja Michałowska18.08.2020, 06:01; Aktualizacja: 18.08.2020, 08:31
Nowelizacja zmienia par. 19 rozporządzenia w ministra rolnictwa i rozwoju wsi z 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. z 2015 r. poz. 29; ost.zm. Dz.U. z 2020 r. poz. 1149).

Nowelizacja zmienia par. 19 rozporządzenia w ministra rolnictwa i rozwoju wsi z 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. z 2015 r. poz. 29; ost.zm. Dz.U. z 2020 r. poz. 1149).źródło: ShutterStock

Już pod koniec września wejdzie w życie obowiązek znakowania flagą kraju pochodzenia mięsa sprzedawanego luzem oraz pakowanego w momencie sprzedaży. Ten nowy wymóg wprowadzi rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi z 22 czerwca 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. poz. 1149). Obowiązek dotyczył będzie nie tylko sprzedawców detalicznych, lecz również takich, którzy oferują wskazane produkty zakładom żywienia zbiorowego. Eksperci odpowiadają na pytania, jak i kto powinien zastosować się do nowych wymogów.

Kto w praktyce będzie musiał oznaczać flagą sprzedawane wyroby?

Nowelizacja zmienia par. 19 rozporządzenia w ministra rolnictwa i rozwoju wsi z 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. z 2015 r. poz. 29; ost.zm. Dz.U. z 2020 r. poz. 1149). Przepis ten dotyczy jedynie „środków spożywczych oferowanych do sprzedaży konsumentowi finalnemu lub zakładom żywienia zbiorowego bez opakowania lub w przypadku pakowania środków spożywczych w pomieszczeniu sprzedaży na życzenie konsumenta finalnego lub ich pakowania do bezzwłocznej sprzedaży”. Zatem w praktyce przepisy będą miały zastosowanie w placówkach sprzedaży detalicznej oferujących mięso, np. w sklepach mięsnych z wyrobami garmażeryjnymi, na stoiskach z mięsem oraz na ryneczkach itd. Ale także muszą wdrożyć je w życie podmioty sprzedające mięso bezpośrednio restauracjom, stołówkom, szkołom, szpitalom i innym przedsiębiorstwom świadczącym usługi gastronomiczne, w których przygotowuje się żywność gotową do spożycia (np. hurtownie). Jak podaje MR, nowe obowiązki wejdą w życie 30 września, jednak rozporządzenie opublikowano 30 czerwca br., a więc zgodnie z 90-dniowym terminem wejścia w życie, powinno obowiązywać od 29 września.

Jakie produkty będą objęte nowym obowiązkiem?


Pozostało 78% tekstu

Prenumerata wydania cyfrowego

Dziennika Gazety Prawnej
9,80 zł
cena za dwa dostępy
na pierwszy miesiąc,
kolejny miesiąc tylko 79 zł
Oferta autoodnawialna
KUPUJĘ

Pojedyncze wydanie cyfrowe

Dziennika Gazety Prawnej
4,92 zł
Płać:
KUPUJĘ
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane