statystyki

Drożyzna pod choinkę. Jesteśmy świadkami rekordowego wzrostu cen żywności

autor: Patrycja Otto05.12.2019, 09:01; Aktualizacja: 05.12.2019, 09:07
Niewiele będzie towarów tańszych niż rok temu. Eksperci widzą w tej grupie jaja oraz masło, które kosztuje obecnie w sklepach średnio o 15 proc. mniej niż w 2018 r.

Niewiele będzie towarów tańszych niż rok temu. Eksperci widzą w tej grupie jaja oraz masło, które kosztuje obecnie w sklepach średnio o 15 proc. mniej niż w 2018 r.źródło: ShutterStock

Przygotowanie wigilijnych potraw będzie o 7 proc. droższe niż przed rokiem. To największy wzrost cen od 12 lat.

Przez ostatnie lata ceny żywności rosły nieznacznie lub nawet w ogóle. W grudniu ub.r. były wyższe zaledwie o 0,8 proc. niż rok wcześniej, W 2015 r. utrzymały się na tym samym poziomie, a w 2014 r. były wręcz niższe niż rok wcześniej – wynika z analizy przygotowanej przez BNP Paribas Bank Polska. Konsumenci zdążyli się przyzwyczaić do tego, że wydatki pozostają na podobnym poziomie. Ten rok przyniósł jednak zmianę trendu. W górę poszły ceny niemal wszystkich produktów żywnościowych.

Najbardziej podrożały warzywa. To konsekwencja tegorocznej suszy i wiosennych przymrozków.

– Ceny detaliczne świeżych warzyw będą o około 11–14 proc. wyższe niż rok temu. Ale za niektóre trzeba będzie zapłacić nawet o kilkadziesiąt procent więcej. Mowa np. o ziemniakach czy cebuli, które zdrożały odpowiednio o 80 proc. i 30 proc. – mówi Paweł Wyrzykowski z BNP Paribas.


Pozostało jeszcze 79% treści

2 dostępy do wydania cyfrowego DGP w cenie
9,80 zł Za pierwszy miesiąc.
Oferta autoodnawialna
PRENUMERATA 2020
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Komentarze (8)

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane