Branża spożywcza zaciska pasa

autor: Patrycja Otto09.05.2018, 08:07; Aktualizacja: 09.05.2018, 08:11
koszyk-jedzenie-żywność

koszyk, jedzenie, żywnośćźródło: ShutterStock

Po kilku latach wzrostu nakłady wyhamowały. To efekt obaw przedsiębiorców co do przyszłości, ale i zmiany profilu nowych projektów

W ubiegłym roku wartość inwestycji wyniosła 7,91 mld zł. To o 0,6 proc. mniej niż w 2016 r. – wynika z danych Banku BGŻ BNP Paribas przygotowanych dla DGP.

Jak przekonują eksperci, mniejsze nakłady to konsekwencja narastającej niepewności wśród przedsiębiorców co do sytuacji gospodarczej w najbliższych latach. Ma to związek nie tylko z rosnącymi kosztami produkcji, wynikającymi m.in. z podwyżek wynagrodzeń. Firmy obawiają się też zmian w otoczeniu prawnym, zwłaszcza w obszarze podatków.

– Najgłębszy spadek w inwestycjach, o ponad 24 proc., odnotowało przetwórstwo warzyw i owoców. Było to spowodowane wysokim poziomem cen skupu surowców. W związku z tym firmom zostało mniej środków na inwestycje – tłumaczy Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych w BGŻ BNP Paribas.

Ponieważ przedsiębiorcom coraz trudniej przewidzieć warunki, w jakich przyjdzie im niebawem funkcjonować, nie chcą ryzykować.


Pozostało 62% tekstu

Prenumerata wydania cyfrowego

Dziennika Gazety Prawnej
9,80 zł
cena za dwa dostępy
na pierwszy miesiąc,
kolejny miesiąc tylko 79 zł
Oferta autoodnawialna
KUPUJĘ

Pojedyncze wydanie cyfrowe

Dziennika Gazety Prawnej
4,92 zł
Płać:
KUPUJĘ
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane