statystyki

Producenci wieprzowiny i drobiu mają pod górkę

autor: Patrycja Otto17.03.2016, 07:53; Aktualizacja: 17.03.2016, 08:43

W ubiegłym roku odsetek zakładów będących w złej i bardzo złej kondycji finansowej wzrósł do 55,7 proc. z 54,9 proc. w 2014 r. Jeszcze wyraźniej pogorszenie sytuacji branży widać na przestrzeni ostatnich dwóch lat. W 2013 r. firm, które borykały się z problemami finansowymi, było zaledwie 19,6 proc. – wynika z analizy przygotowanej przez Bisnode Polska.

Reklama


Zdaniem ekspertów w dużej mierze to efekt kłopotów, z jakimi borykają się producenci mięsa wieprzowego. Udało im się co prawda pozyskać nowych odbiorców na swoje towary w krajach Unii, dzięki czemu poradzili sobie z embargiem nałożonym przez Rosję, muszą jednak mierzyć się z ogromną konkurencją, bo na ten sam krok zdecydowali się też wytwórcy z innych krajów Starego Kontynentu. Efektem jest spadek cen mięsa. Na koniec 2015 r. średnio płacono za nie w UE 125,21 euro na 100 kg wagi. To o 7,5 proc. mniej niż w 2014 r. – wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Choć producenci eksportują więcej, to ich przychody są coraz mniejsze. W 2015 r. sprzedano za granicą 404,5 tys. ton mięsa wieprzowego, wobec 383,4 tys. w 2014 r. Produkcja za zeszły rok to 2,4 mln ton. Mimo to, jak wynika z danych Agencji Rynku Rolnego, przychody z tego tytułu zmalały do 697 mln euro z 704,5 mln euro w 2014 r.

Większa konkurencja panuje też na rynku krajowym, gdzie wiele firm postanowiło przekierować towar przeznaczony wcześniej na rynek rosyjski. To sprawia, że i tu otrzymują mniej za produkty. W ubiegłym roku za 100 kg mięsa wieprzowego płacono im 119,77 euro, czyli o prawie 8 proc. mniej niż w 2014 r. Taniej ich towary sprzedawały też sieci. Kilogram schabu środkowego z kością w detalu w grudniu kosztował średnio 13,79 zł, to o prawie 4 proc. mniej niż w styczniu.


Pozostało jeszcze 59% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
Więcej na ten temat

Reklama


Artykuły powiązane

Polecane

Komentarze (1)

  • zamknac obozy koncentracyjne stworzonedla zwierzat(2016-03-17 15:51) Zgłoś naruszenie 10

    dosc dreczenia zwierzat, nalezy zabronic chow klatkowy, nalezy pozamykac wszystkie fabryki smierci stworzone przez producentow dla zwierzat, to mieso jest niezdrowe, zwierzeta cierpia niewyobrazalnie, ludzie na wsiach powinni miec po kilka kurek na wolnym wybiegu i kilka zwierzat, i powinna byc spoldzielnai zbierajaca te produkty ( mleko, ser, jajka itd), a producenci powinni przerzucic sie na produkcje zdrowej ekologicznej zywnosci roslinnej!!! I ewentualnie przetworstwo ale takie bez konserwantow, bez chemii, bez fruktozy itd itp.... pora na powrot do prostej polskiej zdrowej zywnosci, gdzie mieso bylo tylko niewielkim dodatkiem a nie podstawa jedzenia.

    Odpowiedz

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane

Reklama