statystyki

Zamieszanie w cukierniczce. Ceny cukru będą rosły

autor: Patrycja Otto16.09.2015, 07:34; Aktualizacja: 16.09.2015, 08:39
Cukrownie przyznają jednak, że próbują przygotować się do wzrostu konkurencji.

Cukrownie przyznają jednak, że próbują przygotować się do wzrostu konkurencji.źródło: ShutterStock

Na razie branża nie narzeka: ceny cukru wzrosły, a przez suszę i kiepskie plony jeszcze pójdą w górę. Ale jesienią 2017 r. zostaną uwolnione. Trzeba się przygotować.

reklama


reklama


Spożycie cukru w Polsce w przeliczeniu na mieszkańca osiągnęło rekord. W 2014 r. wyniosło już 44,3 kg. Oznacza to wzrost o 2,4 kg w porównaniu do 2013 r. i o 6,3 kg na przestrzeni dekady – wynika z najnowszych danych GUS.

Jak wyjaśniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, to zasługa rosnącego spożycia produktów przetworzonych, na co wpływ ma zwiększająca się zamożność społeczeństwa. W 2014 r. szacunkowe zużycie cukru w przemyśle spożywczym wzrosło o 4,1 proc. do rekordowego poziomu ok. 1015 tys. ton. Największy wzrost produkcji odnotowano w przypadku wyrobów czekoladowych (o 13,5 proc.), napojów i nektarów (o 5,3 proc.) oraz czekolad (o 4,9 proc.), co jest wynikiem również rosnącego eksportu tych produktów.


Pozostało jeszcze 82% treści

PROMOCJA
Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc już od 33,00 zł
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Zapoznaj się z regulaminem i kup licencję

Polecane

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Prawo na co dzień

Polecane

reklama