statystyki

Cukier nie zdrożeje. Będzie coraz tańszy

autor: Patrycja Otto02.04.2015, 07:30; Aktualizacja: 02.04.2015, 08:49
Cukier

Cukierźródło: ShutterStock

Słodka i krzepiąca wiadomość: jest najtaniej od pięciu lat, a może być jeszcze taniej

Reklama


W lutym średnia cena detaliczna wynosiła 2,06 zł za 1 kg cukru – podaje GUS. To zdecydowany zjazd w porównaniu z kwietniem 2011 r., kiedy trzeba było płacić aż 5 zł za 1 kg. Kolejne miesiące według ekspertów powinny przynieść dalsze obniżki. Już teraz w wielu sieciach handlowych cukier sprzedawany jest za 1,59 zł za 1 kg.

– Wygląda na to, że producenci przygotowują się do uwolnienia kwot cukrowych, co ma nastąpić w 2017 r. Postanowili nie czekać i z wyprzedzeniem umocnić swoją pozycję na rynku, co rozpętało wojnę cenową. To o tyle prawdopodobne, że podaż surowca się nie zmienia – komentuje Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności. Nadal na rynek może trafiać 1,4 mln ton cukru, czyli o ok. 200 tys. ton mniej niż wynosi zapotrzebowanie.

Ceny cukru spadają

Ceny cukru spadają

źródło: Dziennik Gazeta Prawna

– Powodem spadku może być także to, że producenci starają się wyzbyć zapasów. Szacuje się, że w ich magazynach pozostaje wciąż 0,5 mln ton. Gdyby taka ilość trafiła do sprzedaży w momencie uwolnienia rynku, spowodowałoby to znaczące załamanie cen. Być może nie chcą do tego doprowadzić – dodaje Andrzej Gantner.


Pozostało jeszcze 50% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
Więcej na ten temat

Reklama


Artykuły powiązane

Polecane

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Polecane

Reklama