Choć każde państwo w UE samo zdecyduje czy chce produkować oraz sprzedawać na swoim rynku produkty GMO, Komisja Europejska wydaje bezpośrednie pozwolenia na dopuszczenie produktów z GMO na rynek. Oto jakie genetycznie modyfikowane rośliny mnożna spotkać np. w produktach żywnościowych.
Kliknij, aby zobaczyć galerię
1
Bawełna
Genetycznie zmodyfikowana bawełna a w szczególności olej bawełniany jest dodawany do żywności, materiałów paszowych i dodatków paszowych.
Zawiera geny odpowiedzialne za nadanie odporności roślinie na owady z rzędu motyli.
Firmy: Monsanto, Bayer, Dow AgroSciences,
Bloomberg
2
Kukurydza
Genetycznie zmodyfikowana kukurydza dodawana jest przede wszystkim do produktów żywnościowych oraz pasz zwierzęcych.
Roślina jest odporna na najbardziej zagrażające jej owady z rzędu Lepidoptera oraz na niektóre szkodniki z rzędu Coleoptera takie jak larwy kukurydziane stonki korzeniowej.
Firmy: Pioneer, Dow AgroSciences, Syngenta, Monsanto, Bayer.
Bloomberg
3
Mikroorganizmy zmodyfikowane genetycznie
Z mikrorganizmów wydzielane jest bakteryjne białko, produkt uboczny przez fermentację L-lizyny. Białko to służy do rozwoju kolejnych mikroorganizmów.
Docelowo z bakterii GMO produkowana jest pasza bakteryjna.
Firma: Ajinomoto Eurolysine SAS
Bloomberg / David Maung
4
Biomasa drożdży
ShutterStock
5
Olej rzepakowy
Genetycznie zmodyfikowany rzepak jest bardziej odporny.
Wykorzystywany jest rafinacji ropy naftowej i jako dodatek do żywności. Również zawierają go dodatki paszowe.
Firmy: Monsanto, Bayer
ShutterStock
6
Soja
Genetycznie zmodyfikowana soja cechuje się wyższa odpornością.
Przeznaczenie: dodatki do żywności, materiały paszowe i dodatki paszowe
Firmy: Monsanto, Bayer
ShutterStock
7
Buraki cukrowe
Genetycznie modyfikowane buraki cukrowe charakteryzują się lepszą wydajnością.
Firmy: KWS SAAT i Monsanto
ShutterStock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję