statystyki

Cena cukru gwałtownie spada. To dopiero początek obniżek

autor: Łukasz Wilkowicz19.05.2014, 07:40; Aktualizacja: 19.05.2014, 09:05
Cukier na polskim rynku

Cukier na polskim rynkuźródło: Dziennik Gazeta Prawna

W kwietniu staniał o 7,8 proc., najbardziej ze wszystkich artykułów spożywczych. Ale producenci nie płaczą.

Średnio 2,65 zł mógł kosztować w kwietniu kilogram cukru w handlu detalicznym. Główny Urząd Statystyczny nie podał jeszcze szczegółowych informacji o cenach, ale ogłosił, że słodki dodatek do kawy i herbaty był najszybciej taniejącym artykułem żywnościowym. Jego cena obniżyła się o prawie 8 proc. w porównaniu z marcem, kiedy to za torebkę płaciliśmy przeciętnie 2,87 zł.

Przecena nie była jednostkowym wyskokiem, bo cukier tanieje nieprzerwanie od kilkunastu miesięcy. Tyle że w poprzednim miesiącu zjazd nabrał tempa. – Kwietniowy spadek był zaskakująco wysoki – komentuje Łukasz Chmielewski z zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych w Fundacji Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA. – Dotychczas przewidywałem, że w II półroczu średnia cena detaliczna cukru będzie wynosiła 2,5 zł. Być może tę prognozę trzeba będzie obniżyć – dodaje.

Mniej zaskoczony jest Rafał Strachota z Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego. – Obserwujemy stawki sprzedaży w cukrowniach. One obniżają się praktycznie od początku ubiegłego roku. A w lutym i marcu poszły w dół mocniej niż dotychczas.


Pozostało jeszcze 74% treści

Czytaj wszystkie artykuły na gazetaprawna.pl oraz w e-wydaniu DGP
Zapłać 97,90 zł Kup abonamentna miesiąc
Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Komentarze (1)

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane