Nasz jadłospis AD 2013
Kariera kurczaka
W ubiegłym roku jego kilogram kosztował średnio 6,94 zł i był droższy niż przed trzynastoma laty o 18 proc. Ceny wołowiny wzrosły w tym czasie dwuipółkrotnie do ponad 26 zł za kilogram. Roczna konsumpcja mięsa drobiowego per capita zwiększyła się w tym czasie o 84 proc. – do 27 kg.
Chleb już nie powszedni
Konsumpcja pieczywa w polskich domach spadła w ostatnich trzynastu latach o ponad jedną trzecią. I należy do najniższych w Europie. W 2013 r. statystyczny Polak zjadł 49,7 kg pieczywa. Chleb przegrywa konkurencję m.in. z chipsami, makaronami i płatkami śniadaniowymi.
Piwo się leje
Sprzedaż piwa rośnie najszybciej ze wszystkich trunków. Jeszcze w 2000 r. statystyczny Polak wypijał go w skali roku 66,9 l. Obecnie jest to 96 l na osobę. To zasługa nowości, które co roku są wypuszczane na rynek przez producentów. Na przykład dzięki piwom smakowym po chmielowy trunek częściej sięgają kobiety.
Powiązane
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Reklama
Reklama