Nieporozumienia między Komisją Europejską a Rosją mogą być powodem wprowadzenia embarga na gotowe produkty zawierające wieprzowinę - twierdzi Główny Lekarz Weterynarii.

Krzysztof Jażdżewski jednocześnie uspokaja. Jego zdaniem, rosyjskie embargo nie obejmie na przykład żelatyny obecnej w jogurtach czy galaretkach. Zakaz obejmie przede wszystkim konserwy i kiełbasy. Główny Lekarz Weterynarii dodaje, że w grę wchodzą też tak zwane złożone produkty, takie jak pizza zawierająca wieprzowinę.

Główny Lekarz Weterynarii podkreśla, że trudno mówić o przyczynach tak raptownego wprowadzenia embarga. Krzysztof Jażdżewski uważa, że może chodzić o nieporozumienie dotyczące nowych tekstów świadectw zdrowia na gotowe produkty mięsne.

Komisja Europejska zapowiedziała już złożenie odpowiedniej skargi do Światowej Organizacji Handlu. Zdaniem Komisji zakaz importu jest nieproporcjonalny do zagrożenia.
Od 30 stycznia obowiązuje już embargo na mięso wieprzowe. Moskwa wprowadziła je w związku z wykryciem w Polsce i na Litwie ognisk afrykańskiego pomoru świń. W przypadku naszego kraju chodzi o dwa martwe dziki, znalezione w pobliżu białoruskiej granicy.