Wśród produktów, które zostały wpisane na listę jest m.in. wiśniówka jasielska. Jak poinformował PAP rzecznik urzędu marszałkowskiego w Rzeszowie Wiesław Bek, receptura na ten trunek znana jest z okresu międzywojennego XX w.
"Jak wynika z wywiadów etnograficznych przeprowadzonych z mieszkańcami Jasła, wiśniówka gościła na stołach głównie podczas różnych świąt i lokalnych wydarzeń" - dodał.
Przepis na wiśniówkę
Bek podkreślił, że przepis na wiśniówkę jasielską jest bardzo prosty. "Dwa kg wiśni należy wsypać do szklanego słoja i zalać 2/3 l spirytusem oraz 1/3 wody. Następnie słój stawiamy na oknie w słońcu, gdzie musi stać ponad miesiąc, ale nie dłużej niż 6 tygodni. Po tym czasie trzeba zlać alkohol do szklanych butelek, które stawiamy do ciemnej i chłodnej piwnicy" - zaznaczył.
Natomiast do wiśni pozostawionych w słoju, wsypać trzeba pół kg cukru, wlać pół szklanki miodu i postawić na oknie na 2-4 tygodnie. Następnie trzeba wymieszać powstały w ten sposób sok i wcześniej zlany alkohol. Odstawić w chłodnym i ciemnym miejscu. Po około pół roku wiśniówka jasielska jest gotowa do spożycia.
Inne potrawy, które zostały wpisane w lipcu na LPT to: polędwica swojska pilzneńska, boczek swojski pilzneński, barszcz kwaszony z buraka ćwikłowego oraz olej podkarpacki - z rzepaku, tłoczony na zimno.
Jak podkreślił rzecznik, kolejne sześć produktów z Podkarpacia zostało zgłoszonych do ministerstwa rolnictwa i czeka na wpis na listę.
Na liście regionalnych produktów jest już ponad 1000 pozycji
Lista Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi liczy powstała w 2005 r.; liczy już prawie tysiąc pozycji. Służy głównie promowaniu regionalnych specjałów. Najwięcej swoich lokalnych przysmaków mają na liście województwa: pomorskie, śląskie i podkarpackie.