statystyki

Mniej marnotrawionej żywności, ryzyko kar dla sprzedawców

autor: Patryk Słowik20.08.2019, 10:08; Aktualizacja: 20.08.2019, 10:09
Nowe obowiązki dla przedsiębiorców prowadzących hipermarkety, markety, dyskonty i duże sklepy spożywcze. Wszystko po to, by marnowali oni mniej żywności.

Nowe obowiązki dla przedsiębiorców prowadzących hipermarkety, markety, dyskonty i duże sklepy spożywcze. Wszystko po to, by marnowali oni mniej żywności.źródło: ShutterStock

Nowe obowiązki dla przedsiębiorców prowadzących hipermarkety, markety, dyskonty i duże sklepy spożywcze. Wszystko po to, by marnowali oni mniej żywności.

Ustawa to przewidująca została podpisana przez prezydenta. Większość nowych przepisów wejdzie w życie po 14 dniach od ogłoszenia aktu w Dzienniku Ustaw.

Warunkiem podlegania pod przygotowane regulacje będzie prowadzenie handlu w jednostce o powierzchni powyżej 250 mkw., w której przychody ze sprzedaży żywności stanowią co najmniej 50 proc. przychodów ze sprzedaży wszystkich towarów. Z tym wszakże zastrzeżeniem, iż w okresie trzech lat od wejścia w życie ustawy za sprzedawców żywności podlegających nowym obowiązkom będzie uznawało się tych prowadzących sklepy powyżej 500 mkw.


Pozostało 67% tekstu

Prenumerata wydania cyfrowego

Dziennika Gazety Prawnej
9,80 zł
cena za dwa dostępy
na pierwszy miesiąc,
kolejny miesiąc tylko 79 zł
Oferta autoodnawialna
KUPUJĘ

Pojedyncze wydanie cyfrowe

Dziennika Gazety Prawnej
4,92 zł
Płać:
KUPUJĘ
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane