statystyki

Podwójna jakość w UE ma się dobrze

autor: Szymon Cydzik25.06.2019, 07:36; Aktualizacja: 25.06.2019, 08:25
Komisja ogłosiła nowy konkurs dla organizacji konsumenckich, by wzmocnić ich możliwości badania żywności i wykrywania wprowadzających w błąd praktyk.

Komisja ogłosiła nowy konkurs dla organizacji konsumenckich, by wzmocnić ich możliwości badania żywności i wykrywania wprowadzających w błąd praktyk.źródło: ShutterStock

Aż jedna trzecia przebadanych przez Komisję Europejską produktów różni się składem w poszczególnych krajach mimo podobnych lub wręcz identycznych opakowań.

Tymczasem zgodnie z prawem unijnym reklamowanie towaru jako identyczny z oferowanym w innym państwie członkowskim, podczas gdy ma on znacząco inny skład lub charakter, wprowadza konsumentów w błąd i prowadzi do ich nierównego traktowania.

Komisja podjęła wiele inicjatyw mających na celu zwalczanie tej praktyki, m.in. przyjęto wspólną metodologię badania żywności i przygotowano wskazówki dla organów krajowych, jak wdrożyć unijne przypisy w tym zakresie.


Pozostało 61% tekstu

Prenumerata wydania cyfrowego

Dziennika Gazety Prawnej
7,90 zł
cena za dwa dostępy
na pierwszy miesiąc,
kolejny miesiąc tylko 79 zł
Oferta autoodnawialna
KUPUJĘ

Pojedyncze wydanie cyfrowe

Dziennika Gazety Prawnej
4,92 zł
Płać:
KUPUJĘ
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane