statystyki

Podwójna jakość w UE ma się dobrze

autor: Szymon Cydzik25.06.2019, 07:36; Aktualizacja: 25.06.2019, 08:25
Komisja ogłosiła nowy konkurs dla organizacji konsumenckich, by wzmocnić ich możliwości badania żywności i wykrywania wprowadzających w błąd praktyk.

Komisja ogłosiła nowy konkurs dla organizacji konsumenckich, by wzmocnić ich możliwości badania żywności i wykrywania wprowadzających w błąd praktyk.źródło: ShutterStock

Aż jedna trzecia przebadanych przez Komisję Europejską produktów różni się składem w poszczególnych krajach mimo podobnych lub wręcz identycznych opakowań.

Tymczasem zgodnie z prawem unijnym reklamowanie towaru jako identyczny z oferowanym w innym państwie członkowskim, podczas gdy ma on znacząco inny skład lub charakter, wprowadza konsumentów w błąd i prowadzi do ich nierównego traktowania.

Komisja podjęła wiele inicjatyw mających na celu zwalczanie tej praktyki, m.in. przyjęto wspólną metodologię badania żywności i przygotowano wskazówki dla organów krajowych, jak wdrożyć unijne przypisy w tym zakresie.


Pozostało jeszcze 61% treści

Czytaj wszystkie artykuły na gazetaprawna.pl oraz w e-wydaniu DGP
Zapłać 97,90 zł Kup abonamentna miesiąc
Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane