Za chleb nie zapłacimy 10 zł. Ale masło znowu podrożeje

autor: Patrycja Otto29.08.2018, 08:01; Aktualizacja: 29.08.2018, 08:19
Polsce jest piątym producentem masła w Unii Europejskiej

Polsce jest piątym producentem masła w Unii Europejskiejźródło: ShutterStock

Straszenie konsumentów chlebem za 10 zł to przesada. Ale niemal pewne są duże podwyżki cen masła – uważa Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.

wróć do artykułu

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
Redakcja gazetaprawna.pl
Źródło:Dziennik Gazeta Prawna
Polub Gazetaprawna.pl

Polecane

Komentarze (9)

  • wyborca(2018-08-29 08:35) Zgłoś naruszenie 212

    Niech nie gada głupot.W Łodzi już kupuje chleb po 10 zł za bochenek.

    Odpowiedz
  • Emerytka(2018-08-29 09:07) Zgłoś naruszenie 180

    Pieczywo tanie jest fatalnej jakości. Podstawą dobrego pieczywa , to mąka wysokiej jakości bez zbędnych ulepszaczy Bułki pieczone w 99 % z ciasta mrożonego i to importowanego, bo taniej. Takiego pieczywa jakie znam z końca lat 60 i 70-tych nigdy nie poznamy.

    Pokaż odpowiedzi (1)Odpowiedz
  • portfelik(2018-08-29 09:08) Zgłoś naruszenie 230

    Za duży bochenek "prawdziwego" chleba już płacimy 10zł. Owszem, uważam, że spulchnione wyroby pieczywopodobne nie zdrożeją zbytnio. O 10-20gr.. W końcu składają się głównie z bąbli powietrza oblanego masą piekarską. Mały chleb żytni "foremkowy" kosztuje dziś u mnie 4zł (w obiegłym roku przed Bożym Narodzeniem 3,20zł)

    Odpowiedz
  • Kpiarz (2018-08-29 09:10) Zgłoś naruszenie 148

    Nie chcę być stronniczy ale doskonale pamiętam kiedy masło było po 3,50zł za kostkę. Tuż przed dojną zmianą.!!!

    Odpowiedz
  • portfelik.(2018-08-29 09:12) Zgłoś naruszenie 111

    W lokalnym pół-markecie (średni polski sklep sieciowy), w którym zwykle kupuję masło zniknęło z otwartej lady chłodniczej i przewędrowało do zamkniętej lady z obsługą na stoisku mięsnym. W otwartej ladzie pozostał tylko mix tłuszczowy (tłuszcz roślinny + 1% tłuszczu mlecznego). Masło towarem strzeżonym;)

    Odpowiedz
  • konrad(2018-08-29 11:33) Zgłoś naruszenie 50

    Drzewiej w żywność można było się zaopatrzyć bezpośrednio u rolnika zaś dzisiaj prawie wyłącznie istnieje ,,zarło,, przemysłowe konserwowane i ,,ulepszane,, chemią i rozpuszczane w masie żarłopodobnej.

    Odpowiedz
  • Anna(2018-08-29 11:55) Zgłoś naruszenie 41

    Wysoka cena masła to zasługa naszej ukochanej Uni Europejskiej.Czy już nikt nie pamięta jakimi gigantycznymi karami karano polskich rolników za nadprodukcje mleka?Totalni próbują przypisywać Pisowi,że ten świadomie podwyższa ceny masła traktując ludzi jak idiotów,którzy mają nie wiidzieć,że wysokie ceny masła to splot warunków pogodowych,popytu w Chinach i np produkcji masła na antypodach.Cóż,totalni mentalnie siedzący w PRL wciąż wierzą że w Polsce jest jakaś centralna instytucja,która decyduje o cenach masła,kurczaków czy chleba.

    Odpowiedz
  • Pisim dobrobytem(2018-08-29 12:02) Zgłoś naruszenie 33

    .... chce się wymiotować.

    Odpowiedz

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane