Producentem kiełbasy są Zakłady Mięsne "OLEWNIK-BIS" Sp. z o.o. w Drobinie. Bakterie wykryto w jednej z pięciu próbek produktu badanych w ramach urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej.
GIS poinformował we wtorek - w tzw. ostrzeżeniu publicznym dot. żywności - że firma rozpoczęła proces wycofywania kwestionowanej partii produktu. Proces ten jest nadzorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
GIS wskazuje, że nie należy spożywać kiełbasy o numerze partii wskazanej w komunikacie, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Zakłady poinformowały konsumentów – m.in. za pośrednictwem swojej strony internetowej - o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu. W swoim oświadczeniu firma zapewnia, że bezpieczeństwo konsumentów jest dla niej najważniejsze i informuje, że "wraz z działaniami naprawczymi prowadzi wnikliwe obserwacje mające na celu ustalenie przyczyn potencjalnych niezgodności".