statystyki

Sanepid nie może wymagać umywalek bez wyjaśnienia

autor: Leszek Jaworski08.05.2018, 08:32

Prowadzę małą gastronomię. Lokal ma powierzchnię 9 mkw. Piekę pizzę, którą podaję w naczyniach jednorazowego użytku. Ponadto sprzedaję napoje bezalkoholowe i alkoholowe, które serwuję w naczyniach wielokrotnego użytku. Sanepid przeprowadził u mnie kontrolę. W jej trakcie stwierdzono naruszenie wymagań higienicznych i zdrowotnych, m.in. brak dodatkowej umywalki do mycia rąk w kuchni i zlewozmywaka dwukomorowego z przeznaczeniem do mycia sprzętu podręcznego i mycia żywności. Nie zgadzam się z tymi ustaleniami. W lokalu zatrudniam tylko jedną osobę, odpowiednie umywalki z ciepłą i zimną wodą są w toaletach, są też zlewozmywaki, ale jednokomorowe. Czy przepisy określają normy dotyczące punktów poboru wody?

Regulacje te są bardzo enigmatyczne. Jak wynika z przepisów rozdziału V załącznika II rozporządzenia (WE) nr 852/2004: „Pomieszczenia żywnościowe muszą być utrzymywane w czystości i zachowane w dobrym stanie i kondycji technicznej. Musi być dostępna odpowiednia liczba umywalek, właściwie usytuowanych i przeznaczonych do mycia rąk. Umywalki do mycia rąk muszą mieć ciepłą i zimną bieżącą wodę, muszą być zaopatrzone w środki do mycia rąk i do higienicznego ich suszenia”. Czytamy w nim również, że „W miarę potrzeby należy stworzyć takie warunki, aby stanowiska do mycia żywności były oddzielone od umywalek. W miarę potrzeby muszą być stosowane odpowiednie urządzenia do czyszczenia oraz dezynfekcji narzędzi roboczych oraz wyposażenia. Urządzenia te muszą być skonstruowane z materiałów odpornych na korozję i muszą być łatwe do czyszczenia oraz muszą posiadać odpowiednie doprowadzenie ciepłej i zimnej wody. Wszelkie przedmioty, instalacje i sprzęty pozostające w kontakcie z żywnością muszą być skutecznie czyszczone oraz, w miarę potrzeby, dezynfekowane. Czyszczenie i dezynfekowanie musi odbywać się z częstotliwością zapewniającą zapobieganie jakiemukolwiek ryzyku zanieczyszczenia. Wyposażenie musi być tak skonstruowane, z takich materiałów i utrzymywane w tak dobrym porządku, stanie i kondycji technicznej, aby zminimalizować jakiekolwiek ryzyko zanieczyszczenia”.


Pozostało jeszcze 56% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane