statystyki

Jedzenie ma być i dobre, i tanie

autor: Patrycja Otto23.01.2018, 07:25; Aktualizacja: 23.01.2018, 08:23
Producenci nie ukrywają, że przygotowują się na podbój rynku chińskiego.

Producenci nie ukrywają, że przygotowują się na podbój rynku chińskiego.źródło: ShutterStock

Fala wydatków w polskiej branży spożywczej ma pomóc producentom utrzymać konkurencyjność nie tylko na polskim, ale i na zagranicznych rynkach.

Rosnący eksport zachęca do inwestycji

Rosnący eksport zachęca do inwestycji

źródło: Dziennik Gazeta Prawna

Ubiegły rok okazał się rekordowy pod względem nakładów na inwestycje w sektorze. Według wstępnych szacunków BGŻ BNP Paribas przekroczyły poziom 8 mld zł. Tym samym został utrzymany kilkuprocentowy wzrost w wydatkach na nowe przedsięwzięcia.

Zdaniem Andrzeja Gantnera, dyrektora generalnego Polskiej Federacji Producentów Żywności, inwestycje wymuszają rosnące koszty produkcji, w tym zwłaszcza płacy i surowców. Sprawiają, że firmom coraz trudniej utrzymać konkurencyjność, zwłaszcza po stronie ceny.


Pozostało jeszcze 67% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Komentarze (1)

  • roberta(2018-02-24 00:01) Zgłoś naruszenie 00

    Kupuję świeże przez cały rok na lokalnym targu, potem wchodzę do domu włączam ******** Cudowna rzecz, trochę kosztowałam, ale to philipiak, sprzęt z górnej półki. Często też robię z mielonego klopsiki na parze, pyszne wychodzą.

    Odpowiedz

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane