statystyki

Jedzenie ma być i dobre, i tanie

autor: Patrycja Otto23.01.2018, 07:25; Aktualizacja: 23.01.2018, 08:23
Producenci nie ukrywają, że przygotowują się na podbój rynku chińskiego.

Producenci nie ukrywają, że przygotowują się na podbój rynku chińskiego.źródło: ShutterStock

Fala wydatków w polskiej branży spożywczej ma pomóc producentom utrzymać konkurencyjność nie tylko na polskim, ale i na zagranicznych rynkach.

Rosnący eksport zachęca do inwestycji

Rosnący eksport zachęca do inwestycji

źródło: Dziennik Gazeta Prawna

Ubiegły rok okazał się rekordowy pod względem nakładów na inwestycje w sektorze. Według wstępnych szacunków BGŻ BNP Paribas przekroczyły poziom 8 mld zł. Tym samym został utrzymany kilkuprocentowy wzrost w wydatkach na nowe przedsięwzięcia.

Zdaniem Andrzeja Gantnera, dyrektora generalnego Polskiej Federacji Producentów Żywności, inwestycje wymuszają rosnące koszty produkcji, w tym zwłaszcza płacy i surowców. Sprawiają, że firmom coraz trudniej utrzymać konkurencyjność, zwłaszcza po stronie ceny.


Pozostało 67% tekstu

Prenumerata wydania cyfrowego

Dziennika Gazety Prawnej
9,80 zł
cena za dwa dostępy
na pierwszy miesiąc,
kolejny miesiąc tylko 79 zł
Oferta autoodnawialna
KUPUJĘ

Pojedyncze wydanie cyfrowe

Dziennika Gazety Prawnej
4,92 zł
Płać:
KUPUJĘ
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Komentarze (1)

  • roberta(2018-02-24 00:01) Zgłoś naruszenie 00

    Kupuję świeże przez cały rok na lokalnym targu, potem wchodzę do domu włączam ******** Cudowna rzecz, trochę kosztowałam, ale to philipiak, sprzęt z górnej półki. Często też robię z mielonego klopsiki na parze, pyszne wychodzą.

    Odpowiedz

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane