statystyki

Kary nałożone przez Inspekcję Handlową za zafałszowane produkty da się obniżyć

autor: Marcin Nagórek17.10.2017, 20:00
Odstąpienie od wymierzenia kary pieniężnej z tytułu wprowadzenia do obrotu artykułów rolno-spożywczych nieodpowiadających jakości handlowej lub zafałszowanych jest uprawnieniem, a nie automatycznym obowiązkiem organu.

Odstąpienie od wymierzenia kary pieniężnej z tytułu wprowadzenia do obrotu artykułów rolno-spożywczych nieodpowiadających jakości handlowej lub zafałszowanych jest uprawnieniem, a nie automatycznym obowiązkiem organu.źródło: ShutterStock

Prowadzę firmę cateringową, dostarczam posiłki m.in. dla szpitali. Niedawno miałem kontrolę z wojewódzkiej inspekcji handlowej, co skończyło się decyzją o karze w wysokości 12 tys. zł za rzekome wprowadzenie do sprzedaży zafałszowanych produktów spożywczych. Stwierdzono rozbieżności między danymi z jadłospisów a składnikami posiłków. Przez niedopatrzenie w jednym ze śniadań wydano produkt seropodobny zamiast sera, tłuszcze roślinne zamiast masła. Oceniam to jako niedociągnięcie, nie czuję się winny. Jesteśmy małą detaliczną firmą. Czy jest możliwość odstąpienia od kary?

Wydaje się, że w opisanej sprawie przedsiębiorca nie ma realnej możliwości całkowitego uniknięcia kary pieniężnej, ale może starać się o jej obniżenie, o ile przedstawi odpowiednie argumenty.

Kto może być wprowadzającym do obrotu

Podstawę prawną do nakładania kar za sprzedaż zafałszowanych produktów daje art. 40a ust. 1 pkt 4 ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Wskazano w nim, że kto wprowadza do obrotu artykuły rolno-spożywcze zafałszowane, podlega karze pieniężnej w wysokości nie wyższej niż 10 proc. przychodu osiągniętego w roku rozliczeniowym poprzedzającym rok nałożenia kary, nie niższej jednak niż 1000 zł. Z kolei w art. 3 pkt 10 zdefiniowano zafałszowany artykuł rolno-spożywczy.

Naczelny Sąd Administracyjny w wyroku z 7 października 2015 r. (sygn. akt AK II GSK 1916/14) przyjął, że: „Na użytek zastosowania art. 40a ust. 1 pkt 4 ustawy z o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, przez wprowadzającego do obrotu artykuły rolno-spożywcze należy rozumieć każdego, kto dokonuje wyżej wymienionych czynności, a zatem również sprzedawcę detalicznego niebędącego producentem artykułu oferowanego do sprzedaży”.


Pozostało jeszcze 64% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane