Ograniczenie dofinansowania będzie dotyczyć tylko nowo powstających grup producenckich. Natomiast te grupy, które mają już zawarte umowy i biznesplan zatwierdzony przed wejściem w życie unijnego rozporządzenia, będą finansowane tak jak dotychczas.
Za uchwaleniem zmian w ustawie o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku suszu paszowego oraz rynków lnu i konopi uprawianych na włókno głosowało 228 posłów, 204 było przeciw, a jeden wstrzymał się od głosu.
Dotychczas wkład UE dla wsparcia grup producentów owoców i warzyw nie przekraczał 50 proc. kwalifikowanych kosztów inwestycji. Kraje członkowskie finansowały co najmniej 5 proc. kosztów, a beneficjenci płacili nie mniej niż 25 proc. kosztów inwestycji. Polska zdecydowała się na najwyższy zgodny z prawem UE poziom dofinansowania grup, czyli 25 proc.
Dzięki temu grupy producentów w Polsce pozyskiwały wsparcie (nie licząc wsparcia krajowego) rzędu 5 mln euro w 2007 r., 13 mln euro w 2008 r., 50 mln euro w 2009 r., 113 mln euro w 2010 r. i 185 mln euro w 2011 r. Wstępnie szacowany wkład UE w pomoc na 2012 r. miał osiągnąć ponad 330 mln euro. Zgodnie z wprowadzonymi przez KE w kwietniu br. zmianami łączny wkład UE w pomoc dla nowych grup producentów nie przekroczy 10 mln euro. Dlatego kraje będą co roku otrzymywały tzw. współczynnik przydziału pieniędzy na nowo powstające grupy producenckie.
Polska oprotestowała decyzję KE, ale ponieważ od 2007 r. "stare" kraje UE nie korzystają z unijnego wsparcia, więc przepisy nie zostały zmienione.
Polska była największym beneficjentem unijnej pomocy dla grup producentów. Oprócz naszego kraju o takie wsparcie ubiegały się: Bułgaria, Rumunia, Litwa, Węgry. W 2012 r. Polska może otrzymać 75 proc. przewidzianej kwoty do podziału, czyli 7,5 mln euro.
W Polsce dzięki unijnemu wsparciu zainteresowanie tworzeniem grup co roku rosło. W 2005 r. było ich już 21, 2006 r. - 36, w 2007 - 55, w 2008 - 74, w 2009 - 107, w 2010 - 138, w 2011 - 172, w 2012 - 190.
Grupę producencką może utworzyć co najmniej pięciu rolników produkujących np. owoce czy warzywa. Łączna wartość produkcji wytworzonej i sprzedanej członków tej grupy w roku poprzedzającym powstanie grupy producenckiej musi wynieść równowartość w złotych 50 tys. euro. Jeżeli rolnicy spełniają te warunki, to mogą ubiegać się o status wstępnie uznanej grupy producentów owoców i warzyw na okres nie dłuższy niż pięć lat.