Po raz kolejny, w grudniu spadł indeks cen żywności FAO. Spadek ten spowodowany jest dużą obniżką cen zbóż, cukru i produktów oleistych, natomiast ceny mięsa i wyrobów mleczarskich w ostatnim miesiącu 2011 r. były stabilne.

Indeks osiągnął wartość 211 punktów, czyli o 2,37 proc. mniej niż w listopadzie 2011 r. i był o 11,23 proc. niższy niż w lutym 2011 r., gdy znalazł się na rekordowo wysokim poziomie 237,7 pkt.

Indeks w 2011 roku był najwyższy odkąd FAO zaczęła monitorować globalne ceny żywności w 1990 r.

Wartość indeksu w grudniu 2011 r. był o prawie 5,5 proc. niższy niż rok wcześniej.

Indeks cen przetworów mlecznych FAO w grudniu osiągnął poziom 201,7 punktów i w stosunku do poprzedniego listopadowego notowania prawie się nie zmienił (wzrost o 0,35 proc.). Nieznacznie wzrosły ceny wszystkich przetworów mlecznych objętych indeksem, poza masłem, gdzie odnotowano 1 proc. zniżkę.

W ciągu całego ubiegłego roku, przetwory mleczne były średnio o 10 proc. droższe niż w roku 2010, szczególnie podrożało odtłuszczone mleko w proszku i kazeina. Mniejszy wzrost cen nastąpił w przypadku masła i pełnotłustego mleka w proszku oraz serów.

Indeks cen żywności FAO to średnia miesięczna indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, mleka w proszku, serów oraz kazeiny.