statystyki

Piątka dla zwierząt? Wystarczy przestrzegać przepisów, które już są [WYWIAD]

autor: Marek Tejchman26.10.2020, 11:47; Aktualizacja: 26.10.2020, 12:09
W naszej kulturze, nazwijmy to zachodniej, gdzie temperatury są niższe, człowiek wychował się na mięsie. Tam, gdzie temperatury są wysokie, mięsa spożywa się mniej

W naszej kulturze, nazwijmy to zachodniej, gdzie temperatury są niższe, człowiek wychował się na mięsie. Tam, gdzie temperatury są wysokie, mięsa spożywa się mniejźródło: ShutterStock

Jeśli chodzi o technologię, to jesteśmy za mocno opóźnieni, byśmy szybko dogonili Zachód - mówi Józef Wiśniewski, prezes Wipasz.

Mamy kolejne obostrzenia, które przekładają się na zachowania konsumentów. Dla branży spożywczej mogą być istotne, bo duża część produkcji i eksportu kierowana jest do hoteli i restauracji. Czego się Pan spodziewa?

Przede wszystkim pandemia spowodowała zmniejszenie konsumpcji mięsa o 10-15 proc. Związane to jest z tym, że odwołano wiele imprez, które były motorem konsumpcji. Po drugie, konsument stał się oszczędniejszy w wydatkach, a po trzecie, narasta niechęć do mięsa.

Czy wynika to z przekonania, że mięso jest niezdrowe?

W naszej kulturze, nazwijmy to zachodniej, gdzie temperatury są niższe, człowiek wychował się na mięsie. Tam, gdzie temperatury są wysokie mięsa spożywa się mniej. Ale to rodzaj prawdy, od której się już odchodzi. Odchodzą ekolodzy, odchodzą politycy, bo niejedzenie mięsa jest modne i nośne. Zapomina się o korzeniach. O tym, że jeśli mięso jest produkowane zgodnie z ze wszystkimi standardami jest dla człowieka zdrowsze niż tzw. vege. Proszę zauważyć, że żywności ekologicznej produkuje się bardzo mało, bo ona jest mało wydajna, a jej produkcja droga. Dziś nie produkuje się jak dawniej, wszystkie rośliny rosną z dodatkiem nawozów, chemii. Produkcja mięsa jest potrzeba, by wyżywić świat. Trzeba jednak zwierzęta traktować dobrze. Patologia oczywiście była, jest i będzie i trzeba ją zwalczać. Ale nie można wylewać dziecka z kąpielą.

Naszym zadaniem jest to potrzebne, ale nie należy przesadzać. Bo ten, co produkuje nawozy sztuczne też chce je sprzedać. A ten, który sieje i zbiera jest odpowiedzialny za konsumenta. Czy to jest kura, krowa, świnia czy zboże, każdy musi z pełną odpowiedzialnością tak produkować, żeby jedząc pożywienie czuł się bezpieczny on, jego dzieci, wnuki…

Czy polscy konsumenci nadal kierują się ceną?


Pozostało 79% tekstu

Prenumerata wydania cyfrowego

Dziennika Gazety Prawnej
7,90 zł
cena za dwa dostępy
na pierwszy miesiąc,
kolejny miesiąc tylko 79 zł
Oferta autoodnawialna
KUPUJĘ

Pojedyncze wydanie cyfrowe

Dziennika Gazety Prawnej
4,92 zł
Płać:
KUPUJĘ
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane