statystyki

Nie będzie odszkodowań dla producentów jaj zarażonych salmonellą. To może narazić konsumentów na niebezpieczeństwo

autor: Patrycja Otto07.12.2017, 07:28; Aktualizacja: 07.12.2017, 08:19
jaja, jajka

Teraz, gdy cena jaj bije rekordy, zagrożenie takim procederem jest szczególnie wysokie.źródło: ShutterStock

Od przyszłego roku nie będzie odszkodowań dla producentów zarażonych jaj. To może narazić konsumentów na niebezpieczeństwo.

Resort rolnictwa w 2018 r. na walkę z bakterią przeznaczy 500 tys. zł – 20 razy mniej niż co roku przez ostatnie dwa lata – wynika z projektu rozporządzenia ministerstwa, w sprawie którego zakończyły się właśnie konsultacje społeczne. Przepisy wejdą w życie od 1 stycznia 2018 r.

Rząd uznał, że drobiarze muszą sami zadbać o zdrowie hodowli, bo dotychczas wydawano na odszkodowania coraz więcej pieniędzy, a mimo to rosła skala zachorowań. Dariusz Minkina, starszy specjalista w biurze zdrowia i ochrony zwierząt w Głównym Inspektoracie Weterynarii, wylicza, że w 2015 r. wydatki wyniosły 19 mln zł, w 2016 r. – 33 mln zł, a do końca lipca tego roku – ponad 80 mln zł. W DGP już we wrześniu pisaliśmy o możliwości cięcia nakładów na walkę z salmonellozą.


Pozostało 70% tekstu

Prenumerata wydania cyfrowego

Dziennika Gazety Prawnej
9,80 zł
cena za dwa dostępy
na pierwszy miesiąc,
kolejny miesiąc tylko 79 zł
Oferta autoodnawialna
KUPUJĘ

Pojedyncze wydanie cyfrowe

Dziennika Gazety Prawnej
4,92 zł
Płać:
KUPUJĘ
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane