statystyki

Branża spożywcza osiadła na laurach

autor: Patrycja Otto14.05.2015, 07:58; Aktualizacja: 14.05.2015, 09:59
Potrzebę konsolidacji dostrzegają już przemysł mięsny, przetwórczy oraz mleczarski, w którym aktywnie działa 200 zakładów produkcyjnych.

Potrzebę konsolidacji dostrzegają już przemysł mięsny, przetwórczy oraz mleczarski, w którym aktywnie działa 200 zakładów produkcyjnych.źródło: ShutterStock

Z roku na rok trudniej nam podbijać zagraniczne rynki. Bez konsolidacji eksport polskiej żywności w przyszłości może być zagrożony. Maleją nasze dotychczasowe przewagi: tańsze surowce i siła robocza.

Reklama


W ciągu ostatniej dekady eksport polskich artykułów rolno-spożywczych wzrósł ponadczterokrotnie do 21 mld euro. Z roku na rok widać jednak spadki w dynamice. Zaraz po wejściu naszego kraju do UE przekraczała ona 30 proc. Za ostatni rok wyniosła już tylko 4,5 proc.


Pozostało jeszcze 91% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
Więcej na ten temat

Reklama


Artykuły powiązane

Polecane

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane

Reklama