Producenci muszą umieszczać szczegółowy opis składu na jedzeniu

autor: Patrycja Otto16.12.2014, 07:00; Aktualizacja: 16.12.2014, 07:41
Kobieta w sklepie

Kobieta w sklepieźródło: ShutterStock

Od 13 grudnia producenci muszą zamieszczać na produktach spożywczych szczegółowy opis składu. Nic już nie ujdzie uwadze konsumentów. A ci preferują żywność bez sztucznych dodatków i konserwantów

Reklama


Żadne substancje dodatkowe stosowane do produkcji żywności nie są szkodliwe ani niebezpieczne, o ile stosowane są zgodnie z przepisami prawa, co podlega ścisłej kontroli urzędowej. Jeśli pojawiają się wiarygodnie dowody na ich szkodliwy wpływ na zdrowie, ich stosowanie jest ograniczane lub są wycofywane z obrotu – tłumaczy Mateusz Kowalewski, prezes Hortimex. Nie zmienia to jednak faktu, że coraz częściej szukamy na półkach produktów bez chemii, a nowe przepisy nam to ułatwią, stawiając w trudnej sytuacji producentów, którzy używają dużo dodatków. Mogą jednak tego uniknąć, zmieniając skład produktów.


Pozostało jeszcze 91% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Komentarze (1)

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane

Reklama