Zmiana prawa - Przygotowane przez rząd przepisy będą lepiej chronić polskie tradycyjne produkty.
Kontrolę zgodności produkcji ze specyfikacją przeprowadzać będą instytucje państwowe i prywatne jednostki certyfikujące. Natomiast Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych będzie nadzorował podmioty kontrolujące produkcję.
Rada Ministrów przyjęła wczoraj projekt nowelizacji ustawy o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych przygotowany przez resort rolnictwa (Dz.U. z 2005 r. nr 187, poz. 1577 z późn. zm.).
Jeśli zostanie on przyjęty przez Sejm, na listę tradycyjnych produktów żywnościowych nie będzie można wpisać artykułów niemających związku z kulturą i tradycją regionu, w którym są wytwarzane. Każdego roku w resortowym dzienniku urzędowym publikowany będzie także wykaz produktów tradycyjnych.
Dotychczas kontroli jakości produkcji dokonywały jedynie prywatne jednostki certyfikujące. Resort rolnictwa chce obniżyć ceny usług kontrolnych, dlatego też projekt zakłada, że czynności takie będą mogły przeprowadzić także państwowe organy kontrolne.
- Funkcjonowanie na rynku podmiotów państwowych i prywatnych jednostek certyfikujących, wydających dwa różne dokumenty potwierdzające zgodność procesu produkcji ze specyfikacją, powoduje zachwianie konkurencji - mówi Maciej Sokalski, prezes Jednostki Certyfikującej PNG.
Po nowelizacji Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych będzie organem nadzorującym kontrolerów. Za zgodność produkcji ze specyfikacją odpowiedzialne będą jednostki certyfikujące oraz wojewódzcy inspektorzy jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
- Dopuszczenie wojewódzkich inspektoratów jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych do kontroli procesów produkcji spowoduje, że funkcje organu kontrolnego i nadzorczego nie będą rozdzielone - wyjaśnia Maciej Sokalski.