statystyki

Ceny cukru zjechały do poziomów nienotowanych od lat

autor: Patrycjo Otto05.04.2018, 07:38; Aktualizacja: 05.04.2018, 07:42
W ub.r. cukrownie sprzedały poza Polską 709 tys. ton cukru

W ub.r. cukrownie sprzedały poza Polską 709 tys. ton cukruźródło: ShutterStock

Nadpodaż, wywołana zniesieniem limitów produkcyjnych w krajach UE, spowodowała, że ceny zjechały do poziomów nienotowanych od lat.

Kilogram workowanego cukru kosztuje u producenta ok. 1,70 zł. Paczkowany, przeznaczony dla handlu detalicznego, ze względu na mniejszy popyt jest jeszcze tańszy – za kilogram cukrownie dostają ok. 1,68 zł. W ciągu ostatniego roku pierwszy potaniał o 33 proc., a drugi aż o 39 proc. – wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Stawki za cukier na cele przemysłowe osiągnęły najniższy poziom od marca 2004 r., a dla klientów indywidualnych – od grudnia 2014 r.

To konsekwencja uwolnienia rynku w UE, do którego doszło 1 października 2017 r. Skończyły się limity produkcji. Polska mogła produkować 1,4 mln ton rocznie, a to, co wytworzono ponad przydział, musiało trafić za granicę – choć i w tym przypadku Komisja Europejska wyznaczała górną granicę – lub zostać przeznaczone na cele niekonsumpcyjne.

Producenci liczyli, że wraz ze zniesieniem ograniczeń będą mogli zwiększyć sprzedaż i dlatego w ostatniej kampanii, zakończonej na początku tego roku, zdecydowali się w pełni wykorzystać moce wytwórcze. Jak wylicza Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), produkcja wyniosła 2,3 mln ton i była o 10,9 proc. większa niż przed rokiem. Sama Krajowa Spółka Cukrowa (KSC), która jest największym w Polsce i ósmym co do wielkości producentem cukru w Europie, skupiła ponad 6 mln ton buraków cukrowych, z których powstało ponad 900 tys. ton cukru, wobec 842 tys. ton rok wcześniej. Pozostałe trzy spółki cukrowe: Pfeifer & Langen Polska, Nordzucker Polska oraz Suedzucker Polska też zwiększyły produkcję. Okazało się jednak, że zapotrzebowanie na rynku wewnętrznym pozostało na poziomie 1,75 mln ton. Do tego produkcja cukru wzrosła też w UE. Jak szacuje Komisja Europejska, wyniosła ona w ostatniej kampanii 20,6 mln ton, czyli o 22 proc. więcej niż przed rokiem. W efekcie w krajach UE producenci dostają ok. 360 euro (1512 zł) za tonę (ostatni raz tak mało płacono im w maju 2008 r.), a w krajach pozaunijnych jeszcze mniej – 343 euro za tonę (1440 zł).


Pozostało jeszcze 79% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Komentarze (1)

  • xxz(2018-04-05 08:26) Zgłoś naruszenie 01

    Jak wykończono większość polskich cukrowni to zniesiono limity produkcyjne. Wprowadzając limity zepsuto też istniejacy rynek zbytu, który zajęły inni producenci w tym cukru trzcinowego. Jest to więc nie do odbudowania i stąd problemy. Sami potrafimy wiele popsuć a jak jeszcze UE pomoże to hoho .

    Odpowiedz

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane