statystyki

Magazyny są pełne cukru. Czemu cena rośnie?

autor: Patrycja Otto29.12.2016, 07:30; Aktualizacja: 29.12.2016, 08:20
Zapotrzebowanie na cukier rośnie ze strony przemysłu spożywczego, w tym głównie wytwórców słodyczy i napojów.

Zapotrzebowanie na cukier rośnie ze strony przemysłu spożywczego, w tym głównie wytwórców słodyczy i napojów.źródło: ShutterStock

Szykuje się rekordowy rok pod względem produkcji, rośnie jednak i popyt na surowiec, dlatego trzeba płacić za niego coraz więcej.

Reklama


Do końca listopada wyprodukowano w Polsce ponad 1,64 mln ton, czyli o 30 proc. więcej niż w tym samym okresie 2015 r. – twierdzi GUS. Według wyliczeń Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej ten rok może zakończyć się wynikiem na poziomie 2,1 mln ton. Jeśli prognozy się potwierdzą, będzie to najlepszy wynik od co najmniej 2008 r. – Powody są dwa. Po pierwsze zwiększyła się powierzchnia upraw z 171 tys. do 202 tys. ha. Po drugie lepsze są plony. W ubiegłym roku była susza – wyjaśnia Piotr Szajner, ekspert IERiGŻ.

Produkcja cukru będzie więc znacznie większa od kwoty przyznanej Polsce przez UE, która wynosi 1,405 mln ton. Tyle koncerny mogły skierować na rynek wewnętrzny, mimo że zapotrzebowanie jest szacowane na 1,705 mln ton. Nadwyżkę można wyeksportować. Ale tylko do wysokości ustalanej co roku przez Komisję Europejską. Z reguły przyznany limit był niższy niż nadwyżka wynikająca z produkcji. Dlatego w magazynach koncernów co roku rosły zapasy. W tym roku są szczególnie duże, co powinno skłaniać do obniżek cen. Tymczasem jest odwrotnie.

Jak podaje IERiGŻ, w październiku średnia cena zbytu cukru workowanego wyniosła 2,54 zł za 1 kg. Była o 5 proc. wyższa niż przez miesiącem i o 25,1 proc. wyższa niż przed rokiem. Cena detaliczna podniosła się z miesiąca na miesiąc o 5,1 proc., do 3,17 zł za 1 kg, a w porównaniu do roku ubiegłego aż o 30,4 proc. Podobnie jak w przypadku wielu produktów rolnych w dużej mierze to efekt globalnych trendów. – Ceny rosną nie tylko w Europie, ale i na całym świecie. Poza Starym Kontynentem są efektem mniejszych zbiorów. W Europie i Polsce napędza je popyt – komentuje Rafał Strachota z Biura Zarządu Głównego Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego.


Pozostało jeszcze 53% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
Więcej na ten temat

Reklama


Polecane

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane