Na sklep spożywczy wystarczy 50 tys. zł

autor: Patrycja Otto05.11.2008, 03:00

Osoby, które myślą o własnym sklepie spożywczym, muszą liczyć się z wydatkiem od 50 tys. do powyżej 1 mln zł. Zwrot zainwestowanego kapitału będzie szybszy, gdy zostanie to zrobione pod skrzydłami jednej z działających na rynku sieci.

wróć do artykułu

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
Redakcja gazetaprawna.pl
Źródło:GP
Polub Gazetaprawna.pl

Polecane

Komentarze (44)

  • ćipa(2011-06-23 12:08) Zgłoś naruszenie 00

    jaja z klep

    Odpowiedz
  • dan kuso(2011-06-23 12:07) Zgłoś naruszenie 00

    gdzie

    Odpowiedz
  • pawel(2010-10-09 17:44) Zgłoś naruszenie 00

    witam czy ktos jest zorientowany ile moze kosztowac projekt na budowe pawilonu handlowego okolo300m2

    Odpowiedz
  • tesir(2010-09-14 01:17) Zgłoś naruszenie 21

    ja otworzylem sklep 3 miechy temu i nadal dokladam do interesu! co prawda co miesiac coraz mniej ale dokladam. zycze powodzenia tym co otwieraja sklepy!!!

    Odpowiedz
  • renka(2010-07-29 19:35) Zgłoś naruszenie 00

    chciałabym otworzyc sklep typu żabka ,groszek mam lokal w wiosce jakie są wymogi aby współpracowac z tymi sieciami i czy siec zaopatruje sklep w sprzęt i towar

    Odpowiedz
  • karola(2010-07-06 13:44) Zgłoś naruszenie 00

    prowadzę sklep spozywczo-monopolowy to naprawde ciezka charÓwa!!od rana do nocy!!zapomnijcie o zyciu prywatnym!!napewno przez najblizszy rok!!czeka was duzo wyrzeczen np takich jak urlop badz co zrobic z zarobionymi pieniedzmi...towar czy nowy tv...

    Odpowiedz
  • fasolka(2010-03-05 15:13) Zgłoś naruszenie 00

    Witam,
    Mam pytanie właśnie mam w planach otworzyć sklep spożywczy, ale w dzierżawaie czy kwota 1300zł na miesiąc dzierżawy przy metrach ok 70m2 na wiosce proszę o radę

    Odpowiedz
  • ALEX(2010-02-14 18:17) Zgłoś naruszenie 01

    PROSZĘ O PORADĘ !!! chce otworzyc sklepik spożywczy w domu bede przerabiał garaz 40m2 gdzie moge znalesc wymogi sanepidu ???

    Odpowiedz
  • ALEX(2010-02-08 15:54) Zgłoś naruszenie 00

    chce otworzyć sklepik spozywczy w domu bede przerabiał garaż 40m2 gdzie moge znalesc wymogi sanepidu ???

    Odpowiedz
  • Sławek(2010-01-31 12:30) Zgłoś naruszenie 10

    Nie do końca zgadzam sie z przedmówcą część kosztów jakie wymienił można nieco obniżyć towar kupować na kredyt kupiecki z reguły hurtownicy wymagają 3 płatności got.(najlepiej brać małe faktury) następnie dają na termin od 7 do 31 dni. przygotowanie lokalu i meble zależy od lokalu i standardu jaki będziemy utrzymywać od 10 tys do 40 tys. stanowisko fiskalne kasa 1500-2000, skaner 300-700, szuflada ok 300, laptop wedle uznania, program magazynowy subiekt gt lub pc market ok 600 zł. Pamiętajmy że liczą się wyłącznie ceny netto. Dobry księgowy wystąpi o zwrot podatku vat. jeśli otwodzymy sklep w styczniu to zwrotu podatku możemy się spodziewać po ok 3 miesiącach jest to niezły zastrzyk gotówki wprawdzie tak czy siak vat będzie trzeba płacić minusem tego rozwiązania jest niemal pewna kontrola z urzędu skarbowego ale lepiej mieć ją na początku ;)

    Odpowiedz
  • Tomek(2009-11-25 11:01) Zgłoś naruszenie 00

    autor artykułu nieco rozmija się z prawdą.
    50tys na sklep około 80mkw to jakaś kpina.
    Mam właśnie taki sklep i samego towaru mam na ponad 80tys. Doliczyć do tego przygotowanie lokalu (conajmniej 10tys), meble (20tys) sprzęt (2 stanowiska - 2 komplety fiskalne+serwer+dukarki+skanery=ok. 10tys), kamery przemysłowe z nagrywarką (to sklep samoobsługowy) min 5tys.
    Poza tym wyposarzenie zaplecza, brodzik do mycia koszyków, urządzenia sanitarne, meble socjalne, zezwolenia, gaśnie, opłaty urzędowe...
    Powem tylko, że za 50 tys nie umeblujecie nawet sklepu o powierzchni 80mkw nie mówiąc o zatowarowaniu.

    Odpowiedz
  • marzyciel(2009-10-30 12:40) Zgłoś naruszenie 00

    z zawodu jestem piekarzem i chcialbym sprzedawac pieczywo wlasciciela moze bym mial lepsze upusty lokal bym postawil na wynajetym gruncie

    Odpowiedz
  • marzyciel(2009-10-30 12:33) Zgłoś naruszenie 00

    chcialbym otwozyc sklep z pieczywem i gazetami w wiosce okolo5 tys miesz jakie sa warunki otwarcia takiego sklepu niemam jeszcze miejsca ale wiem gdzie bym chcial otworzyc

    Odpowiedz
  • betty(2009-10-27 16:17) Zgłoś naruszenie 00

    prowadzę dwa sklepy spożywcze i wcale nie jest łatwo,tak jak się niektórym wydaje

    Odpowiedz
  • włascicielka sklepu(2009-09-26 11:00) Zgłoś naruszenie 00

    własnie jestem w trakcie otwierania takiego sklepu ,96m2...i na pismie to wygląda fajnie ,rzeczywistosc jest bardziej skomplikowana ale do przejścia...i nie prawda jest ,ze pracownik na prowizji,nie wolno poza przedstawicielami zatrudniac na prowizje...musi byc stała płaca plus ew,prowizja ale to juz lepiej dac premie kwratalna

    Odpowiedz
  • nik(2009-06-22 21:39) Zgłoś naruszenie 00

    bla blabla...

    Odpowiedz
  • Tomek(2009-05-14 10:04) Zgłoś naruszenie 00

    mc donald :) . hehe a mam pytanie gdzie znajde projekty sklepow spozywczych takich 100m2

    Odpowiedz
  • ala(2009-04-18 22:18) Zgłoś naruszenie 00

    ciekawa jestem ,która z sieci franczyzowych jest najlepsza

    Odpowiedz
  • jola(2009-04-05 16:58) Zgłoś naruszenie 00

    też bym chciała coś takiego mniejszgo otworzy,ale się boję...teraz w tym kryzysie...
    buuu...

    Odpowiedz
  • Bartek&Sara(2009-03-08 01:19) Zgłoś naruszenie 00

    Mam wlasnie zamiar otworzyc taki sklep spozywczy trzymajcie kciuki zeby mi poszlo :)))

    Odpowiedz

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane