Eksperci, którzy przyjechali do Sztokholmu na światowy Tydzień Wody, wzywają rządy do ograniczenia o połowę do 2025 roku odpadów żywnościowych w ramach walki z głodem i troski o zasoby wody.

Organizacje uczestniczące w konferencji w Międzynarodowym Instytucie Wody w Sztokholmie mówią, że przemysł i władze muszą diametralnie poprawić technologie zbiorów na farmach i zminimalizować zużycie wody w przetwórstwie żywności, jeśli chcą zmniejszyć głód na świecie i zachować malejące zasoby wodne.

Naukowcy w przedstawionym w czwartek raporcie informują, że co roku marnuje się 30 procent całej żywności w Stanach Zjednoczonych. Straty z tego powodu wynoszą niemal 50 mld dolarów.

Do utylizacji odpadków zużywane są tryliony litrów wody, które zaspokoiłyby zapotrzebowanie na wodę 500 mln ludzi.

Na rozpoczętą w niedzielę konferencję do Sztokholmu przyjechało 2500 naukowców, polityków i urzędników ze 140 krajów.