Odmrożenie gospodarki i uruchomienie obiektów w branżach hotelowej, gastronomicznej czy kosmetycznej wymaga wdrożenia szeregu środków ochrony epidemiologicznej pracowników i klientów, podkreśla Federacja Przedsiębiorców Polskich (FPP). Federacja oferuje wszystkim przedsiębiorcom bezpłatną pomoc ekspertów w przygotowaniu obiektów do przyjmowania klientów.

"Dotychczas utrzymanie czystości lokali użyteczności publicznej wydawało się bardzo proste - w końcu każdy z nas sprząta w domu. Epidemia koronawirusa pokazuje jednak, jak wymagające jest to zadanie - musi być realizowane profesjonalnie, by było skuteczne. To szczególnie ważne dziś - gdy mycie i dezynfekcja mogą uchronić wiele osób przed zakażeniem koronawirusem. Ułożenie prawidłowych procedur utrzymania czystości - zwanych Planami Higieny - wcale nie jest prostym zadaniem" - powiedziała ekspertka FPP Jolanta Sergot-Kowalska, cytowana w komunikacie.


"Trzeba pamiętać, że sama dezynfekcja nie wystarczy - stosowanie jej na nieumyte powierzchnie może być nieskuteczne. Trzeba stosować środki chemiczne nieszkodliwe dla zdrowia i powierzchni, a środki do dezynfekcji muszą posiadać dokument dopuszczający używany środek do obrotu na terenie RP, wpisany do Wykazu Produktów Biobójczych. Ponadto pranie odzieży ochronnej i roboczej musi być realizowane w reżimie sanitarnym. To tylko kilka wytycznych - eksperci FPP pomogą przedsiębiorcom przygotować Plany Higieny dostosowane do ich obiektów" - dodała.

Dla uzyskania wsparcia wystarczy zgłosić się na adres: porady@federacjaprzedsiebiorcow.pl.

Podstawowe elementy ochrony epidemiologicznej:

• Środki ochrony indywidualnej dla pracowników /maski, rękawice ochronne/

• Dozowniki do mydła z nabojami jednorazowymi

• Zamknięte dozowniki do papieru

• Środki biobójcze do rąk w bezpiecznych dozownikach

• Profesjonalne środki chemiczne do sprzątania

• Zastosowanie profesjonalnego Planu Higieny dostosowanego do charakteru obiektu

• Zintensyfikowanie prac czyszczących w obiekcie

• Maksymalne wykorzystanie technik bezdotykowego czyszczenia i dezynfekcji oraz dezynfekcji parowej

• Oczyszczacze powietrza

Czego należy unikać?

• Suszarek nadmuchowych

• Ręczników wielorazowego użytku

• Maszyn, środków chemicznych i sprzętu przeznaczonego do użytku domowego, podano w materiale.

Federacja ogłosiła także konkurs na firmę najlepiej przygotowaną do prowadzenia działalności w obliczu zagrożenia pandemią, przy jednoczesnym zapewnieniu skutecznej ochrony dla pracowników i klientów. Wyróżnione przedsiębiorstwa otrzymają tytuł "Strefa Bezpieczna od COVID-19". Zgłoszenia można nadsyłać na adres: konkurs@federacjaprzedsiebiorcow.pl.