Cukier będzie drożeć, chociaż jest go za dużo

autor: Patrycja Otto03.02.2020, 10:02; Aktualizacja: 03.02.2020, 10:02
Krajowe cukrownie wyprodukowały w ubiegłym roku 2,14 mln ton cukru, o ponad 3 proc. mniej niż rok wcześniej – wynika z najnowszych danych GUS. To pierwszy spadek od 2015 r.

Krajowe cukrownie wyprodukowały w ubiegłym roku 2,14 mln ton cukru, o ponad 3 proc. mniej niż rok wcześniej – wynika z najnowszych danych GUS. To pierwszy spadek od 2015 r.źródło: ShutterStock

Po latach dynamicznych wzrostów produkcja zaczyna spadać. I to nie tylko w Polsce, ale i na świecie.

Krajowe cukrownie wyprodukowały w ubiegłym roku 2,14 mln ton cukru, o ponad 3 proc. mniej niż rok wcześniej – wynika z najnowszych danych GUS. To pierwszy spadek od 2015 r. W ostatnich latach, na skutek uwolnienia rynku cukru w Europie, co nastąpiło w 2017 r., produkcja sukcesywnie rosła.

Ubiegłoroczny spadek był efektem kilku czynników. Michał Gawryszczak, dyrektor biura w Związku Producentów Cukru w Polsce, mówi o suszy, krótszej kampanii cukrowniczej oraz zamknięciu jednego z 18 zakładów działających w kraju. Potwierdza to Krzysztof Kowa, prezes zarządu Krajowej Spółki Cukrowej, dodając, że problem stanowiły też szkodniki. – Podczas ostatniej kampanii spółka skupiła prawie 5,8 mln ton buraków cukrowych i wyprodukowała ponad 860 tys. ton cukru – tłumaczy. W poprzedniej skup wyniósł 6 mln ton buraków, a produkcja sięgnęła 910 tys. ton cukru.


Pozostało jeszcze 88% treści

2 dostępy do wydania cyfrowego DGP w cenie
9,80 zł Za pierwszy miesiąc.
Oferta autoodnawialna
PRENUMERATA 2020
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Komentarze (1)

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane