statystyki

Komercyjna kolacja organizowana w domu? Sanepid też może być gościem

autor: Jakub Styczyński12.06.2018, 10:08; Aktualizacja: 12.06.2018, 11:45
ślub, kolacja, tablet

Branża gastronomiczna jest coraz bardziej oburzona nowym zjawiskiem.źródło: ShutterStock

Branża gastronomiczna w całej Europie alarmuje, że kucharze z tzw. platform meal-sharingowych stoją ponad prawem. Nie muszą bowiem spełniać wielu wymogów obowiązujących przedsiębiorców.

Jak portale oferujące tzw. ride-sharing (np. Uber) poważnie zagroziły branży taksówkarskiej, a portale room-sharing (np. Airbnb) – branży hotelarskiej, tak wkrótce zjawisko meal-sharingu może stać się poważną konkurencją dla restauratorów. Na czym polega ten nowy pomysł zaliczany do trendu ekonomii współdzielenia? Otóż dynamicznie rozwijające się platformy – np. Eatwith.com (wyceniany już dziś na 30 mln euro) czy Eataway.com – pośredniczą w umawianiu wspólnych posiłków między osobami, które lubią gotować, a gośćmi, czyli de facto użytkownikami aplikacji chcącymi coś zjeść w atrakcyjnej cenie. Przykładowo, osoba, która planuje podróż do odległego kraju, może za pośrednictwem aplikacji zarezerwować sobie miejsce na obiedzie lub kolacji w domu prywatnej osoby. Ewentualnie zamówić przez aplikację potrawę u osoby ogłaszającej się w Internecie, a następnie odebrać posiłek przez kuriera lub bezpośrednio z domu gotującego. Ba! Domowi kucharze oferują nawet konsumpcję win i innych alkoholi.

Rażąca niesprawiedliwość

Rzecz w tym, że w wielu przypadkach działalność osób oferujących usługi w ramach meal -sharing nie różni się od działalności profesjonalnych obiektów gastronomicznych. Przy czym kucharze gotujący w ramach współdzielenia posiłków nie muszą przestrzegać w zasadzie żadnych wymogów sanitarnych! Regulaminy aplikacji meal-sharingowych wymagają od kucharzy jedynie... zachowania ogólnych zasad czystości w swoim domu i dbania o gości. Co więcej, w niektórych regulaminach znajdują się klauzule, które pozwalają pośrednikowi umywać ręce od ewentualnej odpowiedzialności. I tak w regulaminie Eataway.com czytamy: „Gotujesz w domu, ale przepisy Państwa, w którym mieszkasz, mogą w różny sposób precyzować Twoją sytuację. Powinienieś sprawdzić przepisy dotyczące badań zdrowotnych, podatkowych i zezwoleń, obowiązujące w Twoim miejscu zamieszkania”. Nigdzie jednak nie można znaleźć informacji, czymże są wspomniane obostrzenia. Propagując usługę, podkreśla się za to łatwość organizacji posiłku zarówno z perspektywy gościa, jak i kucharzy.

Mają dość

Branża gastronomiczna jest coraz bardziej oburzona nowym zjawiskiem. Dla porównania, nawet małe restauracje ma obowiązek zadbać o zatwierdzenie i wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli żywności Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Kuchnie, w których przygotowywana jest żywność, muszą przy tym spełniać wyśrubowane wymogi HACCP. Do sprzedaży alkoholu potrzebne jest zaś złożenie wniosku o sprzedaż napojów alkoholowych, zaświadczenia o wpisie do KRS i uzyskanie pozytywnej decyzji sanepidu. Pracownicy mający styczność z żywnością muszą posiadać książeczki sanitarno-epidemiologiczne, a każdy lokal – kasę fiskalną. I to wcale nie są wszystkie obowiązki lokali gastronomicznych.


Pozostało jeszcze 75% treści

Czytaj wszystkie artykuły na gazetaprawna.pl oraz w e-wydaniu DGP
Zapłać 97,90 zł Kup abonamentna miesiąc
Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane