statystyki

Wielka wojna o wędzone kiełbasy. Przez unijne przepisy część producentów może zniknąć z rynku

autor: Patrycja Otto26.01.2017, 07:48; Aktualizacja: 26.01.2017, 08:54
wędzona-kiełbasa

Od września 2014 r. obowiązują nowe unijne przepisy dotyczące m.in. zawartości w wędzonych wędlinach i rybach WWA (wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych) określanych jako substancje rakotwórcze.źródło: ShutterStock

ŻYWNOŚĆ Nad producentami tradycyjnych wędlin znów zbierają się czarne chmury. Tylko do 31 sierpnia mogą je robić po staremu

Reklama


Od września 2014 r. obowiązują nowe unijne przepisy dotyczące m.in. zawartości w wędzonych wędlinach i rybach WWA (wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych) określanych jako substancje rakotwórcze. Zgodnie z nowymi normami dopuszczalny poziom benzopirenu (jeden ze związków WWA) w 1 kg wędliny został obniżony z 5 do 2 mikrogramów, a suma związków WWA (benzopirenu, benzantracenu, benzofluorantenu i chryzenu) z 30 do 12 mikrogramów. Polsce udało się wynegocjować okres przejściowy, kończy się właśnie 31 sierpnia. W resorcie rolnictwa usłyszeliśmy, iż są plany przedłużenia tego okresu.

O takich zamiarach został już podczas ubiegłorocznego spotkania z ministrem rolnictwa Krzysztofem Jurgielem poinformowany unijny komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności. Obecnie trwa zbieranie dokumentów potrzebnych do uzyskania zgody KE na przedłużenie odstępstwa. Jednym z nich ma być ocena ryzyka spożywania tradycyjnie wędzonych wyrobów mięsnych, nad którą pracuje Państwowy Zakład Higieny. Ma być gotowa do końca stycznia.

– Sporządzenie oceny nie jest proste. Przygotowujemy ją w oparciu o wyniki badań uzyskanych z 4 tys. próbek – mówi dr Jacek Postupolski, kierownik Zakładu Bezpieczeństwa Żywności w PZH – NIPZ.

Problem w tym, że po ich zbadaniu okazało się, iż część wyrobów spełnia nowe normy, a część przekracza je, i to wielokrotnie. Także te pochodzące od producentów przemysłowych. Jednak bezpieczne poziomy substancji smolistych są najbardziej przekroczone w przypadku towarów wędzonych drzewem, wprost nad paleniskiem. Powód? Brak definicji wyrobów tradycyjnie wędzonych.


Pozostało jeszcze 56% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
Więcej na ten temat

Reklama


Artykuły powiązane

Polecane

Komentarze (2)

  • karo(2017-01-26 11:14) Zgłoś naruszenie 40

    Logika jak zwykle w UE - jeśli "wędzarz" pomaluje kiełbasę chemicznym ********* i w ten sposób ją "uwędzi", to jest zdrowa. Jeśli będzie wędził tradycyjnie, nad paleniskiem, bez użycia chemii - niezdrowa, rakotwórcza i ogólnie smiercionośna.

    Odpowiedz
  • prawda(2017-02-02 18:03) Zgłoś naruszenie 10

    Czy Polska robi problemy niemca ze produkuja wolswageny ziejace spalinami POnad norme, nie, wiec wara od Polskich wyrobow wedliniarskich Kiedys w hiszpani widzialem ogorki polskiego przepisu z niemiec i pisalo a la polaka teraz juz sa czysto niemieckie z wedlinami bedzie to samo niemcy i UE okradaja nas z kultury i tradycji ,oby sie to bagno unijne rozpadlo jak najszybciej

    Odpowiedz

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane

Reklama