Indeks cen żywności Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) obniżył się w październiku, kolejny miesiąc z rzędu. Osiągnął on wartość 216,1 pkt, czyli o 4,02 proc. mniej niż we wrześniu 2011 r.

Wartość indeksu była aż o 9,08 proc. niższa niż w lutym bieżącego roku, gdy osiągnął on rekordowy poziom 237,7 pkt.

W październiku br. jego wartość był jednak wyższa o 5,53 proc. w stosunku do poziomu z tego samego okresu ubiegłego roku - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).

Obniżył się także indeks cen przetworów mlecznych FAO; w ubiegłym miesiącu osiągnął on poziom 203,5 punktów (o 5,2 proc. mniej niż we wrześniu bieżącego roku), ale był o 0,46 proc. wyższy niż w tym samym okresie ubiegłego roku.

Indeks cen żywności mierzy poziom cen podstawowych artykułów żywnościowych. Zniżka indeksu odzwierciedla spadki międzynarodowych cen wszystkich towarów, które obejmuje indeks. Są to przede wszystkim ceny cukru, zbóż i produktów oleistych. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest zaś na podstawie cen masła, mleka w proszku, serów oraz kazeiny.