statystyki

Eksport: Polska żywność już nie taka smaczna. Na ratunek złotówka

autor: Janusz K. Kowalski07.06.2016, 07:16; Aktualizacja: 07.06.2016, 08:38

źródło: Dziennik Gazeta Prawna

Spada dynamika eksportu polskich produktów rolno-spożywczych: w I kw. była tylko o 0,6 proc. większa niż przed rokiem. Wkrótce spodziewane jest jednak odbicie. Pomóc w nim ma taniejący złoty.

Reklama


W pierwszych trzech miesiącach tego roku eksport polskiej żywności osiągnął wartość 5,6 mld euro. Był zaledwie o 0,6 proc. większy niż przed rokiem, podczas gdy w tym samym okresie ubiegłego roku wzrósł o 5,5 proc., a w całym roku o 7,7 proc. – wynika ze wstępnych danych resortu rolnictwa.

– To zaskakujące, że wzrost eksportu produktów rolno-spożywczych jest tak niski – ocenia Michał Koleśnikow z banku BGŻ BNP Paribas. Jego zdaniem to efekt spadku sprzedaży na światowych rynkach produktów mleczarskich oraz zbóż. Potwierdzają to dane resortu rolnictwa. Według nich w I kw. za granicę trafiło mleko i jego przetwory o wartości 335,6 mln euro – o 12,6 proc. mniej niż przed rokiem. A eksport pszenicy skurczył się o ok. 38 proc.

– Produkty mleczarskie znacznie potaniały z powodu silnej konkurencji. A mniejszy eksport pszenicy wynikał m.in. z jej słabszych ubiegłorocznych zbiorów w Polsce, przy większych zbiorach u głównych importerów zboża z Afryki Północnej – wyjaśnia Koleśnikow.


Pozostało jeszcze 72% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
Więcej na ten temat

Reklama


Polecane

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Polecane

Reklama