Agencja Rynku Rolnego rozpoczęła wypłaty rekompensat dla polskich producentów warzyw, którzy ucierpieli w wyniku epidemii E.coli. KE przeznaczyła na te wypłaty 46,3 mln euro.

Straty z powodu epidemii zgłosiło 4,7 tys. producentów. Średnio na gospodarstwo wypada po około 10 tysięcy euro – powiedział Marek Sawicki, minister rolnictwa. Wypłata odszkodowań dotyczy upraw, które nie trafiły do handlu i tych, które pozostały na polu.

Rekompensaty pokryją około połowy średniej ceny produktów rolnych z czerwca. Odszkodowania mają objąć pomidory i ogórki (tu powstały największe straty), sałatę, cukinię i paprykę, za okres od 26 maja do końca czerwca.

Rekompensaty otrzymają producenci z 22 krajów Unii Europejskiej, z łącznej puli 227 mln euro.

W Europie i Ameryce Północnej od maja do połowy lipca odnotowano ponad 4 tys. przypadków zakażeń bakterią E.coli. Jedno z ognisk epidemii znajdowało się w północnych Niemczech, a drugie w pobliżu Bordeaux w południowo-zachodniej Francji.

W następstwie zakażenia EHEC i wystąpienia zespołu hemolityczno-mocznicowego zmarło około 50 osób.

Niemieckie władze podejrzewały początkowo, że źródłem zakażeń były importowane z Hiszpanii ogórki, ale badania tego nie potwierdziły.
Zakażone okazały się nasiona kozieradki pochodzące z Egiptu, których używano w jednym z gospodarstw ekologicznych w Niemczech do uprawy kiełków.

W efekcie epidemii m.in. Rosja wstrzymała czasowo import warzyw z Europy.