Producent wina nie będzie przedstawiać listy odmian winorośli, z których wytwarza wino. Nie musi też zakładać składu akcyzowego, jeśli wprowadza na rynek mniej niż 100 tys. litrów wina rocznie.
Większość przepisów reformujących rynek wina w Unii Europejskiej weszło w życie 1 sierpnia. Unia chce zapewnić lepszą ochronę środowiska w regionach winnych, zabezpieczyć tradycyjne metody produkcji win oraz uprościć zasady ich etykietowania. Dzięki zmianom z rynku mają zniknąć nadwyżki wina i niekonkurencyjni wytwórcy. Pieniądze z przydziałów krajowych będzie można wykorzystać na promocję wina, innowacje i modernizację winnic i piwnic.

Bez limitu nasadzeń

W związku z unijną reformą Ministerstwo Rolnictwa przygotowało projekt nowelizacji ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacją rynku wina. Zgodnie z nim możliwe będzie zakładanie lub wykorzystywanie już istniejących winnic do wyrobu wina w gospodarstwach rolnych lub agroturystycznych.
- Zmiany mają na celu wdrożenie rozwiązań unijnych do polskiego prawa. Chodzi przede wszystkim o zniesienie tzw. limitu nasadzeń i limitu produkcji wina - tłumaczy Iwona Chromiak z Ministerstwa Rolnictwa.
8 sierpnia weszła też w życie senacka propozycja nowelizacji ustawy o podatku akcyzowym oraz ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina. Dzięki temu zniesiono obowiązek zakładania składu akcyzowego w stosunku do przedsiębiorcy wprowadzającego na rynek mniej niż 100 tys. litrów wina. Nowe przepisy przewidują jednak przymus oklejania butelek wina banderolą akcyzową. Ponadto winiarz jest zobowiązany do przedstawienia tytułu prawnego do budynków, w których prowadzi produkcję wina lub moszczu.

Więcej odmian winogron

Resort rolnictwa chce też, by Polscy plantatorzy mogli produkować wino ze wszystkich odmian winorośli dopuszczonych do jego wyrobu w UE. Projekt zakłada zniesienie obowiązku przedstawiania listy odmian winorośli, z których produkuje się wino. Jednak należy pamiętać, że zgodnie z obowiązującymi od 8 sierpnia przepisami, sadzonki winorośli muszą pochodzić z legalnych źródeł, co sprawdza Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
- Uproszczenie przepisów dotyczących produkcji win z upraw krajowych przyczyni się do rozpoczęcia wyrobu win z krajowych niewielkich upraw winogron - tłumaczy Iwona Chromiak.
Od 8 sierpnia drobne winiarnie nie muszą natomiast tworzyć laboratorium. Istnieje jednak obowiązek wdrożenia systemu kontroli wewnętrznej wyrobu i rozlewu wina gronowego. Zgodnie z projektem resortu rolnictwa producenci nie będę też musieli sporządzać planu zakładu, który obecnie musi uwzględniać pomieszczenia produkcyjne, magazynowe, socjalne i sanitarne.

Ważna jakość wina

Projekt określa też sankcję karną za wyrabianie wina w innym miejscu niż wskazane w zgłoszeniu do Agencji Rynku Rolnego. Za tego typu działanie, jak też za utrudnianie lub uniemożliwianie przeprowadzenia kontroli lub za nieusuwanie produktów ubocznych powstałych przy wyrobie wina będzie groziła grzywna do 5 tys. zł. Natomiast jakość wina może od 8 sierpnia skontrolować Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
25 tys. hektolitrów wina może obecnie wyprodukować Polska
Podstawa prawna
• Ustawa z 22 stycznia 2004 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. nr 34, poz. 292 z późn. zm.).