"Udało nam się osiągnąć za ubiegły rok rekordowy wynik. Jest on najwyższy w historii spółki, która w tym roku będzie obchodzić swoje 20-lecie" - powiedział Wiśniewski. Dodał, że przychody spółki osiągnęły w ub.r. prawie 100 mln zł, co oznacza wzrost o 5 proc. w porównaniu z 2010 r.
Prezes wyjaśnił, że wzrost zysku spółki stał się możliwy dzięki wdrożeniu w 2011 r. nowej strategii biznesowej. Kontynuując sprzedaż produktów w branży lotniczej, LOT Catering wprowadził jednocześnie na rynku naziemnym do oferty nowe marki: dań gotowych, wyrobów cukierniczych oraz sieć restauracji. Firma odnotowała też kilkudziesięcioprocentowy wzrost w działalności bankietowej.
Jak poinformował, przychody ze sprzedaży lotniczej wzrosły o 7 proc. z 66,3 mln zł w 2010 r. do 70,9 mln zł w 2011 r.. Natomiast zysk z działalności operacyjnej (głównie catering lotniczy) wyniósł 5,8 mln zł, co stanowi 160-proc. wzrost w porównaniu z 2010 r.
W ocenie prezesa branża lotnicza na świecie przeżywa kryzys, natomiast polskie lotniska w ubiegłym roku odnotowały wzrost ruchu pasażerskiego. "Nasz catering lotniczy serwowany jest wielu liniom lotniczym, pojawili się nowi przewoźnicy, inni rozwijają swoją ekspansję. Nie obawiamy się spadku przychodów z segmentu lotniczego, wręcz przeciwnie - z dużą nadzieją i optymizmem podchodzimy do tego, co się będzie działo na polskich lotniskach" - powiedział prezes, jako przykład wymieniając m.in. planowane przez PLL LOT nowe połączenie do Pekinu, czy uruchomienie lotniska w Modlinie.
LOT Catering zamierza kontynuować restrukturyzację kosztową i usprawniać proces produkcyjny, a także rozwijać swoje produkty m.in. w segmencie bankietowym, cukierniczym.
Do końca roku 2010 właścicielem LOT Catering były Polskie Linie Lotnicze LOT. W styczniu 2011 r. LOT zbył 100 proc. udziałów w spółce. Nowym jej właścicielem stał się Regionalny Fundusz Gospodarczy, który jest spółką ze 100-proc. udziałem Skarbu Państwa.
LOT Catering zajmuje się obsługą linii lotniczych w zakresie cateringu lotniczego, w tym produkcji posiłków i dostawy na pokłady samolotów, m.in. PLL LOT, Eurolot, British Airways, Lufthansa, Swiss Air i Air France oraz dla rejsów czarterowych i rządowych. Działalność spółki obejmuje ponadto produkcję i sprzedaż posiłków bądź produktów żywnościowych na zamówienia, usługi bankietowe i "party service" oraz prowadzenie punktów gastronomiczno-handlowych, tj. bufetów, stołówek czy restauracji pracowniczych.
LOT Catering ma oddziały w Gdańsku, Krakowie i Poznaniu oraz spółkę zależną w Katowicach. W LOT Catering zatrudnionych jest ok. 650 osób. W przeważającej części załogę stanowią osoby z wykształceniem i przygotowaniem gastronomicznym.